Pizza serowa

Pizza serowa

Ciasto:

250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
sól, pieprz, cukier do smaku

Wierzch:

100g sera Mozarella
100g sera Gorgonzola
100g sera Gouda lub Emmentaler
100g sera Parmezan

Sposób przygotowania:
Drożdże należy rozpuścić w połowie ciepłej wody i dodać cukier oraz 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przesiać resztę mąki, wymieszać z solą, robić wgłębienie i wlać wyrośnięte drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Pomidory zagotować z oliwą, doprawić solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Gotować około 10-15 minut na małym ogniu, mieszając.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, posypać mąką i rozwałkować na dwa placki. Ułożyć na wysmarowanych oliwą blachach [można pozostawić na jeszcze około 30minut do podrośnięcia]. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury: 250 ℃.
Pizzę posmarować sosem pomidorowym, opruszyć oregano i ułożyć pokruszone sery za wyjątkiem parmezanu. Piec około 10-12 minut. Po wyjęciu posypać parmezanem.

benia3

benia3 2012-01-15

i jutro zajęcie mam???

(komentarze wyłączone)