Tiramisu

Tiramisu

500 g Mascarpone (włoski kremowy serek)
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
200 g biszkoptów podłużnych
2 szklanki mocnej kawy
50 ml likieru /użyłam toffi/
4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao

Żółtka z cukrem pudrem ucieram mikserem kilka minut (wcześniej myję jajka i oblewam wrzątkiem). Do kremu dodaję po łyżce mascarpone i miksuję, aż dodam cały serek. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewam do miseczki i dolewam likier . Połowę biszkoptów zanurzam po jednym na moment w kawie i układam w prostokątnej formie (robię to bardzo szybko, żeby zbyt nasączone biszkopty nie rozpadły się). Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładam równomiernie połowę kremu i na wierzchu posypuję przez siteczko kakao. Teraz znów szybko powtarzam zabawę z biszkoptami błyskawicznie zanurzanymi w kawie i układam z nich drugie piętro, na to daję drugą połowę kremu, posypuję kakao i gotowe .Odstawić do lodówki na min.4 godziny.

(komentarze wyłączone)