PRZEPIS NA BISZKOPT ORZECHOWY:
Idealny biszkopt do ciast orzechowych, kajmakowych, bakaliowych :)
Składniki:
6 jaj (8)
6 łyżki cukru (8)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (1,5)
1,5 łyżki mąki pszennej (2,5)
6 łyżek zmielonych orzechów (8)
5 łyżek bułki tartej (ok 5,5)
żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy i bułkę tartą. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczamy masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
https://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-orzechowy/
ciasto piekłam w dużej blaszce więc zwiększyłam proporcje, zapisane są w nawiasach
Przepis na masa śmietanowo-serowo-krówkowo (kawową) :
1 duża kremówka 500g
500 dag sera drobno mielonego jak na serniki
1 mała puszki krówki o smaku kawowym (400g)
2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie)
3 łyżki żelatyny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Ser zmiksować z cukrem, dodać krówkę, wymieszać i wcześniej ubitą kremówkę. Żelatynę i kawę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody i lekko ciepłą wlać do masy. Wymieszać mikserem.
ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć masą, wierzch ciasta również posmarować masą (ja do masy dodałam drobno pokrojone orzechy)
schłodzić w lodówce
dowolnie udekorować, ja zrobiłam polewę i posypałam orzechami
przepis na polewę :
https://www.zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/polewa-czekoladowa-wg-ewy.html
do polewy dodałam 2 łyżeczki żelatyny jak polecają w komentarzach
dodane na fotoforum: