Makaron kokardki z cukinią:):)
Składniki:
35 dag makaronu kokardki
30 dag młodej cukini
3 małe dojrzałe pomidory
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżka listków bazyli
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cukinię wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć w gotującej wodzie, zdjąć z nich skórkę i pokroić w długie drobne kawałki. Obrać cebulkę, wypłukać a następnie pokroić ją na bardzo drobne kawałki wspólnie z oczyszczonym wcześniej ząbkiem czosnku. W rondlu umieścić masę cebuli i czosnku i na małej ilości oliwy delikatnie wspólnie przyrumienić, następnie dodać kabaczki, kilka listków bazylii i doprowadzić do zarumienienia się masy przez kolejne ok. 7-8 minut, dodać odrobinę pieprzu oraz soli, całość dokładnie aczkolwiek delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać pokrojone pomidory kontynuować gotowanie na intensywnym płomieniu celem odparowania wody i zagęszczenia sosu. Pamiętać o częstym mieszaniu. Kilka pozostałych listków bazyli pokroić (posiekać) w między czasie, celem użycia do posypania całości. W dużej ilości posolonej wody ugotować makaron kokardki, odcedzić, wymieszać wspólnie z przygotowanym sosem, rozłożyć na talerze i na samym końcu posypać posiekanymi listami bazylii.
ares113 2008-07-28
A ja teżżżżżżżżżżżż mam cukinię !!!!!!..Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)))...Właśnie "przygotowuję" składniki na bigosik z cukini :)))). Ale trzeba będzie wypróbować twój przepis hihihihi:))))
anika4 2008-07-28
Witaj Yani...Ale apetycznie u Ciebie..Lubię leczo z cukinią..placuszki...pychotki...ale kusisz tym przepisem...))
Miłego wieczorku i dobrej nocki kochana...))
betka07 2008-07-29
A ja znam inna wersję tego przepisu:) zamiast pomidorków marchewka z groszkiem (najlepiej z puszki) plus śmietanka i parmezan