kapusta z grzybami i pieczona gęsina :)

kapusta z grzybami i pieczona gęsina :)

- 4 gęsie udka
- sól, pieprz, majeranek
- 1 duża cebula, najlepiej cukrowa
- 2 litrowe słoje kiszonej kapusty
- kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego
- 4-5g suszonych grzybów
- brytfanna z rusztem oraz folia aluminiowa
- wielki gar, a najlepiej żeliwna gęsiarka, którą można wstawić do piekarnika

1) Z gęsich udek obcinamy zbędne boczne kawałki tłuszczu i układamy je w naczyniu, po czym przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i majerankim. Dobrze jest przyprawić na noc, albo chociaż kilka godzin przed pieczeniem. Wyciągamy z lodówki godzinę przed pieczeniem.
2) Garnek do gotowania kapusty podgrzewamy i podsmażamy w nim kolejno udka po stronie skóry, by wytopiło się trochę tłuszczu i skóra lekko przyrumieniła (2-3 minuty). Układamy kolejne podsmażone udka na ruszcie brytfanny skórą do góry. Na dno brytfanny wlewamy trochę wody. Brytfannę przykrywamy.
3) Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i wstawiamy brytfannę z gęsiną na jedną godzinę. Po tym czasie przewracamy udka na drugą stronę, przykrywamy i pieczemy kolejną godzinę. Następnie przewracamy udka jeszcze raz stroną skóry do góry i pieczemy odkryte następną godzinę. Po trzech godzinach pieczenia, udka powinny być już całkiem miękkie. A jeżeli nie są, bo były z większej lub starszej gęsi, można dopiec przez kolejną godzinę.
4) W czasie pieczenia udek gotujemy kapustę: na dnie garnka, w tłuszczu wytopionym podczas podsmażania udek, szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy kapustę, przyprawy, namoczone uprzednio we wrzątku grzyby wraz z wodą i dusimy godzinę lub trochę dłużej.
5) Po upieczeniu przekładamy gęsie udka do gara z kapustą i trzymamy w ciepłym piekarniku do czasu podania (przynajmniej godzinę-dwie, w celu połączenia się smaków) lub odgrzewamy, jeśli przygotowaliśmy wszystko poprzedniego dnia. Można, a nawet należy, dodać do kapusty trochę tłuszczu i brązowych smakowitości pozostałych na dnie brytfanny po pieczeniu. Resztę tłuszczu warto zachować do smażenia, np. ziemniaków, gdyż jest wyjątkowo pyszny :)

dodane na fotoforum:

hania19

hania19 2018-12-23

Bardzo apetyczne !!!

ona11

ona11 2018-12-23

wygląda pysznie

bolek13

bolek13 2018-12-23

PYSZNIE :)

delish

delish 2018-12-24

Zdrowych, pogodnych i pełnych radości
świąt Bożego Narodzenia
a także wielu wspaniałych chwil
spędzonych w gronie najbliższych

steffek

steffek 2018-12-24

Radosnych, Spokojnych pełnych miłości i Wiary Świąt Bożego Narodzenia zyczy Stefan

dodaj komentarz

kolejne >