ciasto czasochłonne ale na prawde pyszne
BISZKOPT CIEMNY
8 jaj
6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
BISZKOPT JASNY
3 jajka
3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
MASA CZEKOLADOWA
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
0.75 szkl. cukru
1 czekolada gorzka (WEDEL)
2 czekolady mleczne (WEDEL)
3-4 kieliszki wódki
1 łyżeczka żelatyny
MASA ŚMIETANOWA
1 litr śmietany kremówki 36%
4 "śmietan fixsy" lub 3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
POLEWA
0.5 margaryny
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki wody
5 łyżek gęstej śmietany
Biszkopt ciemny:białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po jednym żółtku.Następnie, cały czas ubijając wsypać obydwie mąki.Wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Piec 25min. w temp. 180 stopni.
Biszkopt jasny:białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Piec 10 min. w temp. 180 stopni.
Masa czekoladowa:kawę zaparzyć w 1/3 szkl. wody i przelać do garnka.Dodać połamane czekolady, cukier i mieszając podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą.Pod koniec dodać alkohol i rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szkl wody wystudzić.
Masa śmietanowa:śmietanę ubić, dodawać stopniowo cukier i "śmietan fixsy"
Ciemny biszkopt przekroić na 2 blaty i na pierwszy dać pół masy śmietanowej.Na masę pokruszyć jasny biszkopt i wylać masę czekoladową. Następnie położy drugą połowę masy śmietanowej i przykryć ciemnym biszkoptem. polać polewą. SMACZNEGO:)
POLEWA LUX
W wodzie rozpuścić żelatynę.Cukier, kakao, margarynę dać do rondla i podgrzewać aż margaryna się rozpuści, dodać żelatynę ale nie dopuścić do zagotowania składników.
Do ciepłej dodawać po łyżce śmietany energicznie mieszając.Polać placek.
dodane na fotoforum:
pisti20 2011-08-20
Już je jem oczami:))..przepis poproszę:)
stasia8 2011-08-20
Jest trochę roboty przy nim ale na pewno warte wysiłku w niego włożonego...wygląda smakowicie...
bronia 2011-08-20
Ciasto wygląda bardzo apetycznie...Dobrze,że dodałaś przepis... Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę.
steffek 2011-09-19
Po opisie widac juz że przygotowanie troche zajmie czasu ale jak smaczne czemu nie!