Oliwki zerwane prosto z drzewa nie mozna jesc, poniewaz sa bardzo gorzkie, natomiast po odpowiednim spreparowaniu nadają się do spożycia. Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal.
Po zerwaniu wszystkich owocow z drzewa, zgromadzone na siatkach oliwki przesypuje sie do plastikowych wiader, a stamtad do workow.
Nastepnie zebrane w danym dniu owoce transportuje sie do miejsca gdzie mozna je przebrac z lisci, a potem rozlozyc na ziemi w taki sposob by mogly "oddychac".
dodane na fotoforum:
mustima 2009-12-02
Troszkę roboty przy nich jest, jak teraz widzę...
Gdyby to zdjęcie nie było podpisane, gdybym była tutaj pierwszy raz, przypadkowo, napisałabym, że to są węgierki... jak nic...
alicja13 2009-12-02
Alez duzo sie od Ciebie dowiedzialam...