Pośród drobnych liści z karbowanym brzegiem,
wiszą białe kiście kwiatów o cierpkim zapachu,
Choć kwiaty opadną, nie szkoda ich wcale,
bo wkrótce dojrzeją czerwone korale.
Niejedną nimi szyję można by ozdobić,
ale ja wam powiem co z nich można zrobić:
zebrać po przymrozkach, w syropie usmażyć,
włożyć do słoików i ... po cichu marzyć,
by się w domu zjawił człowiek dość ponury
i zjadł do herbaty pysznej konfitury,
po której humor wraca i chęci do życia,
taka jest tego drzewa żywa tajemnica. Z cyklu "Zielnik przydomowy"
dodane na fotoforum:
walenty 2010-07-23
jarzębina kojarzy mi się z jesienią ...pięknie
pozdrawiam:)
asiao 2010-07-23
Nie, no co Ty gadasz.. to zbyt piękne, zeby smażyć i jeść !!! :))) Pozdrawiam letnim południem... :)))
kwiat34 2010-07-23
jarzębina pomarańczowa
celinka 2010-07-24
A to się dowiedziałam ciekawostki o jarzębinie... która również na moim podwórku rośnie :)