1 cebula, drobno posiekana
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
½ łyżki suszonego tymianku
8 udek bez kości
1 litr mleka
1 litr wody
450 g ziemniaków
puszka kukurydzy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz
W dużym rondlu na małym ogniu podsmażyć na oleju cebulę, aż się zeszkli, ale nie zbrązowieje. Dodać czosnek oraz tymianek i smażyć jeszcze przez minutę. Zwiększyć płomień, dodać kawałki kurczaka i smażyć, aż się lekko zezłocą. Zalać wszystko mlekiem oraz wodą, dodać ziemniaki i doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić płyn do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy kawałki kurczaka za pomocą łyżki cedzakowej, a kiedy przestygną, pokroić je na niewielkie kawałki. Wymieszać zupę, żeby ziemniaki trochę się rozpadły i zagęściły płyn. Dodać kukurydzę i gotować jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać zioła i pokrojone mięso kurczaka. Pogotować jeszcze minutę i doprawić do smaku.
Ja nie dalam mleka bo nie pije cale zycie dalam smietane :D