1 kg twarogu
1 l mleka (najlepiej 3,2%)
125 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając gotujemy aż z twarogu zostaną małe grudki . Odcedzamy na gazie lub sitku, jednak niezbyt mocno, odcedzony ser musi być wilgotny
Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy żółtko, sól, sodę i ocet oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolitą masę przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki . SMACZNEGO :)
Następnym razem coś dodam , jakieś przyprawy , czosnek czy coś w ten deseń ...
kimeraj 2015-12-15
Robiony w butelce plastikowej? Też mam taki przepis ze wsi :)))
Buziole kaleko kochana :*
p.s. już lepiej skoro furgasz po kuchni ;)
babcia1 2015-12-16
no i też wreszcie powinnam spróbować zrobic ten serek!