Mój pierwszy żółty ser :) Nawet dziurki wyszły :))

Mój pierwszy żółty ser :) Nawet dziurki wyszły :))

1 kg twarogu
1 l mleka (najlepiej 3,2%)
125 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

 Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając gotujemy aż z twarogu zostaną małe grudki . Odcedzamy na gazie lub sitku, jednak niezbyt mocno, odcedzony ser musi być wilgotny
 Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy żółtko, sól, sodę i ocet oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolitą masę przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki . SMACZNEGO :)

Następnym razem coś dodam , jakieś przyprawy , czosnek czy coś w ten deseń ...

kimeraj

kimeraj 2015-12-15

Robiony w butelce plastikowej? Też mam taki przepis ze wsi :)))
Buziole kaleko kochana :*
p.s. już lepiej skoro furgasz po kuchni ;)

hania44

hania44 2015-12-16

Uwielbiam żółty serek! :) Mniam! :) Dobrej nocki życzę! :)

babcia1

babcia1 2015-12-16

no i też wreszcie powinnam spróbować zrobic ten serek!

jadtan

jadtan 2015-12-16

Też robiłam taki domowy, pyszny☺

astra40

astra40 2015-12-17

Super!!! Może kiedyś wypróbuję. A ta forma to jakaś specjalna musi być?

majaki

majaki 2015-12-23

genialne !

elle54

elle54 2016-06-29

Ciekawy przepis.

dodaj komentarz

kolejne >