Kaczka duszona z owocami

Kaczka duszona z owocami

kaczka (około 2,5 kg)
4 ząbki czosnku
4 duże jabłka(twarde i lekko kwaśne)
20 suszonych śliwek kalifornijskich
sól, pieprz
majeranek
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanka bulionu drobiowego

Kaczkę wymoczyć, dokładnie oczyścić , pokroić na porcje. Każdy kawałek osuszyć papierowym ręcznikiem.

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą,pieprzem i majerankiem,natrzeć dokładnie kawałki kaczki.Odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.Rozgrzać patelnię teflonową i obsmażyć na złoty kolor, pod przykryciem(zaczynamy obsmażanie skórką do dołu, żeby puściła tłuszcz.

Gotowe kawałki ułożyć do szerokiego rondla,dodać 3 łyżki tłuszczu z patelni, podlać winem i bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Jabłka obrać pokroić na ćwiartki lub ósemki i wrzucić razem ze śliwkami na tłuszcz po smażonej kaczce.

Mieszając smażyć około 4-5 min.10 min przed wyłączeniem kaczki włożyć z patelni owoce, obsypać jeszcze majerankiem i dusić razem z kaczką.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2011-11-06

Przyznam się... wygląda pysznie, ale ja nie lubię kaczek.

dodaj komentarz

kolejne >