Bananowiec

Bananowiec

4 dojrzałe banany
1 masło roślinne 250g
½ szklanki cukru pudru
2½ galaretki pomarańczowej lub cytrynowej
2 galaretki z czarnej porzeczki+ 1 galaretka dowolna
1 paczka biszkoptów około 200g lub herbatniki
½ szklanki cukru pudru

1 galaretkę,rozpuścić w 1½ szklanki wrzącej wody,lekko przestudzić,
Namoczyć biszkopty,wyłożyć tortownicę, lub naczynie,w którym będziemy robić bananowca,wstawić na chwilę do lodówki aż zastygną.
Masło roślinne,utrzeć mikserem z ½szklanki cukru pudru,na puszystą masę,(masło i banany, muszą mieć temperaturę pokojową)
dodać obrane i rozgniecione banany,ucierać dalej mikserem(dodawać po jednej łyżce bananów,aż do wyczerpania)
Na końcu,dodać 2½ tężejącej galaretki rozpuszczonej w 2 szklankach wrzącej wody.
Wylać masę bananową na biszkopty,wstawić na chwilę do lodówki aż
zastygnie,udekorować wierzch bananem,zalać 2 galaretkami dowolnymi, wstawić do lodówki.

Smacznego

dodane na fotoforum: