Bitki wieprzowe w sosie warzywno-ogórkowym

Bitki wieprzowe w sosie warzywno-ogórkowym

1 kg szynki wieprzowej lub chudej łopatki
mąka do panierki
sól
pieprz
4 łyżki oleju
2 cebule
2 ogórki kwaszone
1 marchewka
1 por
1 listek laurowy
1 łyżka ulubionej przyprawy typu kucharek
majeranek
pieprz ziołowy
1 ząbek czosnku

Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry,lekko rozbić,posolić,posypać pieprzem.
Każdy kawałek obtoczyć w mące,usmażyć na 4 łyżkach oleju, na lekko złoty kolor,wyjąć usmażone mięsko na talerzyk.
Na tłuszcz po smażeniu mięsa,wrzucić pokrojoną w piórka cebulę,marchewkę w kostkę,por,wszystko zeszklić,ułożyc mięsko,podlać wodą(wody ma być tyle, żeby mięsko było lekko przykryte)dodać listek, przyprawę ,majeranek,zmiażdżony czosnek,pieprz ziołowy.
Dusić na małym ogniu 15 min,dodać pokrojone w kostkę ogórki i dusić aż mięsko będzie miękkie.
Jeżeli sos będzie za mało gęsty,można zagęścić łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie i zagotować.
Smacznego:)

dodane na fotoforum:

monia13

monia13 2011-11-07

pycha obiadek :)

dodaj komentarz

kolejne >