Pasztet

Pasztet

♦ 4 udka
♦ 1 kurczak około 1,5 kg
♦ 1 kg łopatki wieprzowej
♦ 30 dkg wątróbki drobiowej
♦ 40 dkg podgardla
♦ 2 kajzerki
♦ 7 jajek
♦ garstka grzybów suszonych
♦ przyprawa do pasztetu
♦ sól+ pieprz
♦ włoszczyzna jak do rosołu
♦ 1 cebula

Mięso wymoczyć, umyć, zalać wodą i lekko posolić, dodać włoszczyznę.
Ugotować razem z grzybkami i cebulą (można udusić w krótkim sosie).
Ugotowane mięso obrać od kości, zmielić 2 razy z marchewką, grzybami i wcześniej namoczonymi kajzerkami w rosole, po gotowaniu mięsa.
Do zmielonego farszu dodać przyprawę do pasztetu ( przyprawę można zastąpic, imbirem, mieloną gałką muszkatołową) sól, pieprz oraz jajka. Wyrobić farsz włożyć do dowolnej brytfanki, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypac bułką tartą( polecam jednak wyłożyc blaszkę papierem do pieczenia, wtedy pasztet będzie ładnie odchodzic) .Piec w 180-200 st około 60 min aż się zarumieni
.Smacznego.

dodane na fotoforum:

ireneus

ireneus 2011-11-21

Dzięki za śniadanko.

kot54

kot54 2011-11-21

Pasztet pyszny....Pozdrawiam :))

wiga50

wiga50 2011-11-21

Ja wole ten boczuś zwijany :)
Pozdrawiam :)

costka

costka 2011-11-21

Dzięki za przepis na pasztet. Miłego dnia :))

ela71

ela71 2011-11-21

takie mięsko aż chce się jeść

anetka

anetka 2011-11-21

ale super ja robilam ale z Wieprzowiny

rades

rades 2011-11-21

pyszne,a boczuś mniam,dzięki za przepis,pozdrawiam

marek5

marek5 2011-11-21

witam .gdzie znajdę przepis na ten boczek/

dodaj komentarz

kolejne >