5 płatów śledziowych matias
2 cebule
1 duży por (biała część)
olej lub oliwa z oliwek
1/2 szklanki drobno posiekanych grzybków konserwowych
sól
pieprz cytrynowy
sok z cytryny
Śledzie zalać zimna wodą i dokładnie wymoczyć, około 2 godzin, zmieniając wodę 3 razy.
Por i cebulę drobno pokroić i sparzyć na sitku wrzącą wodą, wystudzić , posypać lekko solą i pieprzem cytrynowym.
Dodać posiekane grzybki konserwowe i polać olejem, wszystko wymieszać.Ułożyć na półmisku, na to ułożyć pokrojone kawałki śledzia, skropić lekko sokiem z cytryny wymieszanym z kilkoma łyżkami oleju, posypać śledzie po wierzchu pieprzem cytrynowym i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
zuza99 2011-11-26
Anulka..... pokaz sie nam chcemy zobaczyc kto tak fajnie pokazuje nam jak gotuje i wazne daje przepisy????
Pozdrawiam Gosia