Babka bakaliowa świąteczna

Babka bakaliowa świąteczna

250 gram margaryny
15 dag cukru
5 jajek
1 mały cukier waniliowy
35 dag mąki
2 łyżki amaretto
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kwaśniej śmietany
7 dag rodzynek
30 dag bakali(orzechy włoskie, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa)
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
kilka kropel soku z cytryny
Wszystko dokładnie utrzeć łyżką

Margarynę utrzeć z cukrem, na puszystą masę, dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,śmietanę. Ucierać, aż ciastobędzie gładkie , pod koniec dodać amaretto.

Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Blaszkę do babki wysmarować dokładnie tłuszczem i leciutko oprószyć mąką, wlać ciasto i piec w 180 st C około 55-60 min.

Wystudzona babkę polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórka pomarańczową.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

danus13

danus13 2011-11-28

SMACZNA NAPEWNO:)

anita591

anita591 2011-11-28

Miłego popołudnia i wieczorku, dobranoc

dodaj komentarz

kolejne >