40 dag drobnej fasolki perłowej
1 cebula
1 marchew
kawałek selera
1 mały por
40 dag kiełbasy jałowcowej
3 łyżki kaszy jęczmięnnej
sól. pieprz
majeranek
1 listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
Fasolę myjemy i zalewamy na noc zimną wodą żeby spęczniała, pora i cebulę drobno kroimy, marchew i selera ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kiełbasę jałowcową kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w szerokim rondlu.
Dodajemy warzywa i chwilę razem smażymy, dodajemy fasolę i zalewamy wodą,(fasolka musi być dokładnie przykryta wodą)doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż fasolka będzie prawie miękka, następnie dodajemy resztę przypraw i kaszę jęczmienną.
Gotujemy wszystko aż kasza zagęści fasolkę,koncentrat rozrabiamy z 8 łyżkami wody, dokładnie mieszamy i wlewamy do fasolki,gotujemy razem jeszcze 2 minuty. Podajemy z świeżym pieczywem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
viktori 2012-10-19
Świetna zupka, bardzo pożywna :)
Przyjemnego popołudnia życzę:))
jagoda8 2012-10-19
Takiego dania jeszcze nie jadłam....a może trzeba ugotować i posmakować...pozdrawiam Ciebie.
damus 2012-10-19
Otulam Cię ciepłymi myślami życząc;-
pięknej słonecznej pogody,
cudownych spacerów i podziwiania
jesiennego piękna,
po prostu pięknych weekendowych chwil
z uśmiechem na ustach...
Serdeczne pozdrowienia zostawiam
viktori 2012-10-19
Przyjemnego wieczorku życzę i dobrej nocy :)