Pulpeciki wieprzowe w sosie pieczarkowym z marchewką

Pulpeciki wieprzowe w sosie pieczarkowym z marchewką

1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej

2 czubate łyżki bułki tartej

1 łyżka kaszy mannej

1 cebula cukrowa

sól, pieprz

1 łyżka majeranku

0,75 litra wody + 1/4 szklanki wody do mięsa

1 jajko

5 pieczarek

1 marchewka

1 liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

2 łyżki mąki

1 łyżka oliwy z oliwek


Mięso włożyć do miseczki, dodać tartą bułkę, kaszę manną, jajko i drobno posiekaną cebulę.Wlać wodę, dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić mięso, odstawic na kilka minut do lodówki.

W szerokim rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojone drobno pieczarki i pokrojoną marchewkę, wszystko razem smazyć około 10 min.Wlać 0,75 litra wody i zagotować, na gotującą wodę wrzucać uformowane małe pulpeciki.

Dodać listek, ziele angielskie i trochę soli do smaku, przykryć pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu, około 25 min. Pod koniec dodać majeranek i świeżo zmielony pieprz, mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody, tak żeby nie było grudek. Wlać do pulpecików i mieszając rózgą , gotować ok 2 min.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

isia29

isia29 2013-01-30

pysznie.....

alisha

alisha 2013-01-30

Baaaaaardzo pysznie

lisowa

lisowa 2013-01-30

PYCHOTKA!!!

anetka

anetka 2013-01-30

rewelacja hmmmmmmmmmmmmmmmm

lila08

lila08 2013-01-30

super zestaw...dawno fasolki nie robiłam...

dytka36

dytka36 2013-01-30

O to ja z chęcią zamienie te moje szpinakowe coś na Twój obiadek:)

kris13

kris13 2013-01-30

lubię takie jedzonko ;):)

anita591

anita591 2013-01-31

Pozdrawiam cieplutko:) u nas okropnie wieje

evita

evita 2013-01-31

Smacznie podane...

jonna

jonna 2013-02-01

Na talerzu wygląda smakowicie i bardzo lubię jak jet przepis.....Dzięki....

dodaj komentarz

kolejne >