1 kg wieprzowej łopatki
2 jajka
1 czerstwa starta kajzerka
sól, pieprz
opcjonalnie 2 ząbki czosnku
2 cebule
2 kiszone ogórki
1/2 szklanki wody
20 dag wędzonego, parzonego boczku
musztarda sarepska
olej do smażenia
Zmielić łopatkę razem z cebulą . dodać startą kajzerkę, jajka, wodę, sól i pieprz, (opcjonalnie 2 ząbki czosnku)wyrobić dokładnie masę jak na mielone kotlety.
Na blacie kuchennym położyć kawałek papieru do pieczenia, rwać po sporym kawałku mięsa i rozpłaszczyć na papierze.Każdy kawałek posmarować musztardą sarepską i ułożyć po kawałku boczku wędzonego, cebuli i słupek ogórka kiszonego.Zwinąć ścisło roladki i każdą obsmażyć na malej ilości oleju , na zloty kolor.
Przełożyć roladki do szerokiego rondla, do patelni po smażeniu, wlać 3/4 szklanki wody i przelać do rondla z roladkami.
Dusić na małym ogniu, około 15 min, z wytworzonego płynu możemy na końcu zrobić sos. Wystarczy 1 łyżkę mąki rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody , wyjąć roladki i zagęścić płyn po roladkach, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
loboo 2013-05-09
ciesze sie ze do fotki dodalas przepis, brakowalo mi tego ogladajac Twoje pysznosci
oldmax 2013-05-09
Oooooooooo... to coś dla mnie... :)))
Uwielbiam mięsko pod każdą postacią...:)
To danie wygląda MNIAM...:)
elcia72 2013-05-09
Witam i pozdrawiam serdecznie :)
iwanka1 2013-05-09
Pozdrawiam i życzę spokojnych snów:)))