Przepis:
Podaję przepis na jedną keksówkę, ale można zrobić w muffinach z podwójnej porcji:
- 2 puszki czerwonej fasoli (800g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 dojrzałe banany
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka kakao
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1)Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2) Fasolę płuczemy i odsączamy na durszlaku.
3) Fasolę, żurawinę i banany przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa - musi być naprawdę dobrze zmielone, żeby ciasto trzymało formę i nie rozpadało się podczas krojenia.
3) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do masy.
4) Wbijamy jajka, sodę oczyszczoną, całość miksujemy do gładkości.
5) Masę przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
(jeśli pieczemy muffinki to trochę krócej, sprawdzamy patyczkiem)
6) Po wystudzeniu ciasto posypujemy płatkami migdałów lub polewamy roztopioną czekoladą.
ssstu6 2016-05-07
heee, no właśnie,czego to...astra40 nie wymyśli ; )))
do zobaczenia po powrocie !! : )))
evita 2016-05-07
Witaj... ludzie mają pomysły...
Ciekawe jak smakuje?...
Cudownego dnia życzę...
Pozdrawiam ciepło... :)
stasia8 2016-05-09
Ciekawy przepis...moja córka nie lubi fasoli...ale w muffinkach pewno by nie wyczuła...
oliwkaa 2016-05-16
no takich to jeszcze nie jadłam !