tak wyglądają gotowe Krokodylki!!ja obieram ze skórki ogórki!!

tak wyglądają gotowe Krokodylki!!ja obieram ze skórki ogórki!!

no i jest 1 słoik naszych kiszonych i 1 słoik kiszonych startych na zupę i 1 słoik truskawki w syropie!!to jest dzisiejszy przerób mój!!...
będą krokodylki czyli ogórki z chili i czosnkiem
Przepis na ogórki krokodylki z chili
Ogórki krokodylki powinny być mocno pikantne, chociaż sporo zależy od twoich preferencji. Jeśli wolisz przetwory o „większej mocy" możesz podwoić albo nawet potroić ilość chili w przepisie.

Składniki:

3 kg ogórków gruntowych,
3 łyżki soli,
2 łyżeczki chili,
2 główki czosnku,
2 szklanki octu,
1 szklanka cukru,
6 łyżek oleju roślinnego.
Sposób przygoto​wania:

Ogórki dokładnie umyj, przełóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz przez mniej więcej 2 godziny.
Ogórki pokrój w ćwiartki, zasyp solą i wymieszaj. Odstaw na 5 godzin, a następnie odlej całą wodę jaką puszczą.
Zagotuj ocet z cukrem i olejem. Zalewę odstaw do ostygnięcia.
Do odcedzonych ogórków dodaj chili, drobno posiekany czosnek oraz zimną zalewę. Zamieszaj i odstaw na noc.
Ogórki ułóż ciasno w słoikach i uzupełnij zalewą tak, aby całe były zakryte.
Słoiki zakręć i wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Pasteryzuj przez około 30 minut.
Ogórki krokodylki z chili są gotowe do spożycia po 4-5 tygodniach...ja robię z tego przepisu tyle że obieram ze skórki kiedyś robiłam ze skórką ale jesteśmy starsi i obieram ..i ja pasteryzuję we wodzie w garnku !!do bardzo gorącego wieczka jak już nie mogę dotknąć!!

reni51

reni51 13 dni temu

Warto mieć przetwory na zimę. Dzięki za przepis.

xxelka

xxelka 13 dni temu

dzięki za przepis

hania19

hania19 13 dni temu

Tak to jest gospodyni przetwory gotowe i już
Pozdrawiam Krysiu Serdecznie

ssstu6

ssstu6 13 dni temu

...he,he,he gdybym mógł sie dorwać do Twojej spiżarni !!! ; ))))
nocki dobrej : ))

anulkaz

anulkaz 13 dni temu

Super wyglądają przetwory:)

astra40

astra40 12 dni temu

Coś pysznego! Wspaniałe domowe zapasy!

izolek

izolek 12 dni temu

Niezły zapasik - gratulacje.

maria10

maria10 12 dni temu

.... dzięki za przepis Krysiu.... wypróbuję je:))))

xaviera

xaviera 9 dni temu

Super zapasy
Pozdrawiam niedzielnie i życzę miłego dnia :)

slonko3

slonko3 6 dni temu

Podobno, ocet,
trzeba wlać na końcu,
i nie zagotować bo.
Co o tym myślisz ?
Tak z każdą zalewą,
z octem.
Ja tak robię....

slonko3

slonko3 6 dni temu

Nie zagotować go*
Tak miało być :-)

izolek

izolek wczoraj

Krysiu nie wymyśliłam nic nowego - robiłam to już sierpniu ubiegłego roku i sprawdziło się więc robi i w tym roku.
Jeżeli chcesz to podam dokładny przepis bo w ubiegłym roku wymyślałam różne dodatki.
Pozdrawiam.

dodaj komentarz

kolejne >