Schab do chleba z zalewy.

Schab do chleba z zalewy.

Schab do chleba naszego powszedniego ;
2 kg schabu ,2,5 l woda ,ja daję ,żeby zakryła mięso ,4-5 liści laurowych ,6-7 ziarenek ziela angielskiego ,po 1 łyżeczce ,pieprzu ,cukru ,majeranku suchego ,4 ząbki rozgniecione czosnku ,1/3 szkl. soli ,2 solidne łyżki majonezu.
Wszystkie składniki zalewy zagotować ,wystudzić. Następnie włożyć mięso ,zagotować i gotować 5 min. Zostawić na całą noc.Rano czynność powtórzyć i znowu zostawić do wystudzenia. Następnie mięso wyjąć ,osuszyć ręcznikiem papierowym i zajadać aż się będą uszy trzęsły. Takie pyszne ,delikatne a przede wszystkim domowe :)

Drugi zrobiłam do obiadu ,miodowo-cytrynowy. Zniknął jak kamfora .... ale jest pyszny.
Przepis wg braci Kuroniów ;
1 kg schabu ,sok z 1 cytryny ,3 łyżki płynnego miodu ,3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki musztardy ,1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ,sól ,pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i polać mięso. Odstawić na 24 godz. Piec ok. 90 min w temp. 170 st. Schab jest delikatny i kruchy a nie jest suchy. Ma wzięcie chłopak !!! :)

1 kg karkówki
0,5 kg kapusty kiszonej
przyprawa do bigosu
przyprawa do wieprzowiny
1 duża cebula
liść laurowy
ziele angielskie
owoce jałowca
kminek (można pominąć)
pieprz świeżo mielony ( u mnie również kolorowy)
5 łyżek oleju

Mięso pokroić na plastry o grubości ok 1cm. Oprószyć przyprawą do wieprzowiny z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Kapustę wypłukać dwukrotnie żeby nie była mocno kwaśna, odcisnąć wodę i posiekać, jeżeli jest mocno długa. Kapustę wymieszać z przyprawą do bigosu, listkami laurowymi, zielem, jałowcem, kminkiem i pieprzem.
Na dno naczynia do zapiekania polać 3 łyżki oleju, wyłożyć połowę kapusty a na kapuście ułożyć mięso na przemian z plastrami cebuli. Ewentualnie jeszcze doprawić. Całość przykryć pozostałą kapustą a na wierch rozprowadzić 2 łyżki oleju. Piec ok 1,5 godziny w 190 stopniach.

dodane na fotoforum:

lonicera

lonicera 2014-11-09

Nie wiem co to za potrawa podejzewam schabik porywam kawaleczek....pozdrawiam

rikaaa

rikaaa 2014-11-09

Kurna,umiesz kusić:)))

tesia32

tesia32 2014-11-09

Tereńko Ty jesteś wspaniała!!!!!

muniu

muniu 2014-11-09

SPRÓBUJEMY ZROBIĆ

lidia23

lidia23 2014-11-09

jakie smakowite jedzonko:)
gdzie dzisiaj wejdę to pyszności serwują..z tego wszystkiego jeść mi się zachciało:))
miłego wieczoru!

tebojan

tebojan 2014-11-09

"Schabu naszego powszedniego"...

kimeraj

kimeraj 2014-11-09

Mam też przepis, ale jeszcze nie odważyłam się zrobić......Twój schab wygląda przepysznie!

annaorz

annaorz 2014-11-13

wygląda na pyszny...pozdrawiam

(komentarze wyłączone)