Rewelacyjne ciasto .... ponieważ lubię i makowiec i sernik .... a należy już nieco przystopować z rozpustą .... idealny przepis na zaspokojenie smaków :)
https://www.wielkiezarcie.com/recipe54345.html
Składniki na ciasto: Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami
- 7 dużych jaj
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 300g suchego maku
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
Krem:
- 3 opakowania kremu ajerkoniakowego
- 800ml mleka (mocno schłodzone)
- 4 łyżki żelatyny
- ½ szklanki wody (do żelatyny)
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- sok z ½ cytryny
- dżem porzeczkowy lub wiśniowy
- 125g czekolady na polewę (+ 1 łyżka oleju arachidowego)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy suchy mak – mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy porcjami (cały czas ubijając) cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku (po kolei wrabiamy) i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy partiami mąkę z makiem i delikatnie mieszamy łyżką. Dużą, prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku, następnie kroimy w kostkę. Do pozostałego syropu dodajemy sok z cytryny i ewentualnie odrobinę przegotowanej wody (płyn posłuży do nasączenia ciasta). Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. W 1/2 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy ją do ostudzenia (ma być zimna, ale jeszcze płynna). Do wysokiego pojemnika wlewamy mocno schłodzone mleko, wsypujemy 3 opakowania kremu. Początkowo ubijamy na najniższych obrotach, potem zwiększamy je maksymalnie i ubijamy do uzyskania pożądanej gęstości. Dodajemy płynną żelatynę i ponownie miksujemy. Część kremu (1/3) odkładamy, do pozostałego dodajemy pokrojone brzoskwinie – mieszamy. Ciasto przekrajamy wzdłuż na 2 części. Jedną wkładamy do blaszki, nasączamy syropem brzoskwiniowym i smarujemy dżemem. Wykładamy krem z brzoskwiniami, kładziemy nasączoną syropem drugą część ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą 1/3 porcję kremu, wyrównujemy powierzchnię. Z czekolady i oleju arachidowego robimy polewę. Rozpuszczamy połamaną czekoladę z olejem w mikrofalówce. Co jakiś czas mieszamy polewę, wyjmujemy zanim czekolada się całkowicie rozpuści. Mieszamy, już bez ogrzewania, do całkowitego rozpuszczenia. Płynną, przestudzoną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki.
dodane na fotoforum:
myszka2 2014-12-27
Serniki moje ulubione a ten to arcydzieło...przepyszny:)!
U nas mroźno misiu zakrył się w kocyk swój i usnął...łapki dla Kolorowego od misiaczka:))
lidia23 2014-12-27
coraz bardziej kusisz a u mnie jeszcze ciasto świąteczne jest..
za chwilę będę szersza niż dłuższa:)))
annaorz 2014-12-30
wygląda bardzo apetycznie...pozdrawiam
(komentarze wyłączone)