akurat na niedzielne śniadanie...

akurat na niedzielne śniadanie...

domowa szynka drobiowa z szynkowara

Pierwszy raz eksperymentowałam z szynkowarem przed świętami. Wczoraj ponownie zrobiłam szynkę drobiową.
Pyszna, 100% mięsa w szynce:-)

1 kg filetów z drobiu
1 łyżeczka soli peklowej
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki żelatyny
ok. 4 łyżki wody
pieprz biały, szczypta gałki muszkatołowej

Ja dodałam jeszcze odrobinę vegety naturalnej i sól ziołową (Alnatura) - mięso musi być dobrze doprawione

Oczyszczone, umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokroiłam na kawałki i lekko zbiłam (przez worek foliowy).
Mięso natarłam solą peklową, odstawiłam na 2-3 godz. do lodówki.
Następnie filety umyłam i natarłam tylko solą, dodałam żelatynę, wodę i przyprawy, dobrze wyrobiłam mięso. Odstawiłam do lodówki na około 1/2 godz.
Do szynkowara włożyłam woreczek i ściśle ułożyłam w nim mięso, zawiązałam worek, docisnęłam przykrywę szynkowara. Mięso parzyłam około 75 minut.
Schłodziłam szynkowar w garnku z zimną wodą, następnie kilka godzin w lodówce.

dodane na fotoforum:

pit69

pit69 2015-01-18

No to rzadko się zdarza...szynka w 100% mięsna:)))Smacznego !Pozdrawiam!

jaworr

jaworr 2015-01-18

Też kiedyś gotowałam takie szyneczki, smacznego!

lila08

lila08 2015-01-18

zgadza się ,swoje najlepsze ,od dawna nie kupujemy wędlin...

jokam

jokam 2015-01-18

o, jak fajnie wygląda...
też mamy szynkowar i ciągle eksperymentujemy poszukując najlepszego przepisu...
czy mogłabyś podać ten swój...

ewaiza

ewaiza 2015-01-18

mam szynkowar ,wiec trzeba zrobic ,pieknie wyglada szynka

rys11

rys11 2015-01-18

Witaj Basiu!
Szkoda że jestem po śniadaniu,coś pięknego i na 100* SMACZNEGO!. Moje gratulacje!
Serdecznie pozdrawiam:))

jokam

jokam 2015-01-23

dzięki... piękne dzięki za przepis... :))

(komentarze wyłączone)