domowa szynka drobiowa z szynkowara
Pierwszy raz eksperymentowałam z szynkowarem przed świętami. Wczoraj ponownie zrobiłam szynkę drobiową.
Pyszna, 100% mięsa w szynce:-)
1 kg filetów z drobiu
1 łyżeczka soli peklowej
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki żelatyny
ok. 4 łyżki wody
pieprz biały, szczypta gałki muszkatołowej
Ja dodałam jeszcze odrobinę vegety naturalnej i sól ziołową (Alnatura) - mięso musi być dobrze doprawione
Oczyszczone, umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokroiłam na kawałki i lekko zbiłam (przez worek foliowy).
Mięso natarłam solą peklową, odstawiłam na 2-3 godz. do lodówki.
Następnie filety umyłam i natarłam tylko solą, dodałam żelatynę, wodę i przyprawy, dobrze wyrobiłam mięso. Odstawiłam do lodówki na około 1/2 godz.
Do szynkowara włożyłam woreczek i ściśle ułożyłam w nim mięso, zawiązałam worek, docisnęłam przykrywę szynkowara. Mięso parzyłam około 75 minut.
Schłodziłam szynkowar w garnku z zimną wodą, następnie kilka godzin w lodówce.
dodane na fotoforum:
jokam 2015-01-18
o, jak fajnie wygląda...
też mamy szynkowar i ciągle eksperymentujemy poszukując najlepszego przepisu...
czy mogłabyś podać ten swój...
rys11 2015-01-18
Witaj Basiu!
Szkoda że jestem po śniadaniu,coś pięknego i na 100* SMACZNEGO!. Moje gratulacje!
Serdecznie pozdrawiam:))
(komentarze wyłączone)