smak dzieciństwa - proziaki

smak dzieciństwa - proziaki

https://www.podkarpackiesmaki.pl/pl/kulinaria-podkarpackie/aktualnosci/art1443.html

Moja babcia piekła na blasze tradycyjnej kuchni kaflowej...
Ja piekę na suchej patelni ceramicznej.

Przepisy na proziaki są różne, ja robię trochę na tzw. oko;-)

500 g mąki pszennej
1 jajko
1,5 łyżeczki soli
około 3/4 łyżeczki cukru
1 łyżka miękkiego masła
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
250 - 300 ml kefiru zmieszanego z kwaśną śmietaną (ja daję tak pół na pół)
W misce zarobić ciasto, formować placki, piec na suchej patelni na złoty kolor

Wg mnie najlepiej smakują ciepłe, np. przekrojone na pół i posmarowane masłem.

dodane na fotoforum:

pit69

pit69 2015-07-09

Smakowite foto!Pozdrawiam!

ewaiza

ewaiza 2015-07-09

Juz sobie przypomnialam ze u nas nazywane byly sodziaki ,i moj tata piekl jak rozpalilo sie w piecu na blatach ,to byl dla nas rarytas

jaworr

jaworr 2015-07-09

Tak wyobrażam sobie ten smak... to rzeczywiście potrawa regionalna...
bardzo lubię poznawać nowe smaki..:)

lila08

lila08 2015-07-09

bardzo lubimy ,zimne też :) robię troszkę inaczej...

rys11

rys11 2015-07-10

Witaj BASIU!
Życzę SMACZNEGO,kochane były te nasze babcie i dużo nas nauczyły!
Serdecznie pozdrawiam:))

jeanne

jeanne 2015-07-12

na pewno są superrrr, bardzo lubię :)))

halinag

halinag 2015-07-14

nasze regionalne ...smak dzieciństwa receptura na oko ale z przepisu babci..takie proste a takie pyszne...pozdrawiam:)

pentom

pentom 2015-07-21

Nie wiem czym sie wszyscy zachwycaja .. mnie nigdy nie smakowaly ;))

(komentarze wyłączone)