https://www.podkarpackiesmaki.pl/pl/kulinaria-podkarpackie/aktualnosci/art1443.html
Moja babcia piekła na blasze tradycyjnej kuchni kaflowej...
Ja piekę na suchej patelni ceramicznej.
Przepisy na proziaki są różne, ja robię trochę na tzw. oko;-)
500 g mąki pszennej
1 jajko
1,5 łyżeczki soli
około 3/4 łyżeczki cukru
1 łyżka miękkiego masła
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
250 - 300 ml kefiru zmieszanego z kwaśną śmietaną (ja daję tak pół na pół)
W misce zarobić ciasto, formować placki, piec na suchej patelni na złoty kolor
Wg mnie najlepiej smakują ciepłe, np. przekrojone na pół i posmarowane masłem.
dodane na fotoforum:
ewaiza 2015-07-09
Juz sobie przypomnialam ze u nas nazywane byly sodziaki ,i moj tata piekl jak rozpalilo sie w piecu na blatach ,to byl dla nas rarytas
jaworr 2015-07-09
Tak wyobrażam sobie ten smak... to rzeczywiście potrawa regionalna...
bardzo lubię poznawać nowe smaki..:)
rys11 2015-07-10
Witaj BASIU!
Życzę SMACZNEGO,kochane były te nasze babcie i dużo nas nauczyły!
Serdecznie pozdrawiam:))
halinag 2015-07-14
nasze regionalne ...smak dzieciństwa receptura na oko ale z przepisu babci..takie proste a takie pyszne...pozdrawiam:)
(komentarze wyłączone)