https://atlas.roslin.pl/plant/7971
Lepnica rozdęta, inaczej lepnica zwyczajna, lepnica pospolita (Silene vulgaris (Salisb.) Sm.; Silene inflata (Salisb.) Sm.; Silene venosa (Asch.) L. z rodziny Caryophyllaceae – goździkowatych. Nazwa ludowa skrzypka. Bylina wyrastająca na wysokość 20 – 50 (100) cm., pokryta woskiem o zabarwieniu niebieskawym. Korzenie długie, wytwarzające rozłogi. Łodyga naga z niebieskawym woskowatym nalotem. Liście eliptyczne, naprzemianległe, całobrzegie. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Kielich gładki, rozdęty, zielonawo- biały, z siatka nerwów. Płatki kwiatowe białe, dwudzielne. Wydzielają słabą woń. Pospolita w całej Polsce. Wzgórza, zarośla, łąki, ogrody. Często jako chwast. Młode liście używane bywają jako zielona jarzyna lub jako dodatek do zup, sałat liściowych, sałatek jarzynowych i surówek warzywnych. W identyczny sposób do kulinarnego wykorzystania nadaje się bniec biały, czyli lepnica biała (Melandrium album (Mill.) Garcke). Na podstawie: Barbara i Adam Podgórscy, Polski zielnik kulinarny, Poznań 2004
Czytaj wiecej: https://www.wiadomosci24.pl/artykul/zielska_zdrowe_i_pozywne_lepnica_rozdeta_200377.html
Pozdrawiam pięknie :)
halka 2018-01-18
Roślina dobrze mi znana ale nie wiedziałam,że tak się nazywa ani też,że ma kulinarne zastosowanie.Bardzo ładna fotka.
jaworr 2018-01-18
Też kiedyś znalazłam ją i miałam problem wyszukać jej nazwę....super kadr..:)
Miłego wieczoru życzę..:)
evening 2018-01-19
Pięknie pokazane maleństwa... a przy tym pożyteczne kulinarnie :)
Tęsknię za latem ! :)
amarea 2018-01-20
Twoje zdjęcie świetnie nadawałoby się do atlasu roślin :))
Często widuję ją na łące. Nawet nie przypuszczałam, że nadaje się do jedzenia ;)
vanilla 2018-01-20
Ciepło,starannie,wyraziście,i z opisem dokładnym.
Madzia znawca wielu ciekawych roślinek:)