Kostka Alpejska
Składniki:
*ciasto biszkoptowe:
*3 jajka
*2 czubate łyżki mąki
*2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
*1/3 szklanki cukru
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
*180 g masła
*puszka masy kajmakowej
*25 dkg bez
Masa śmietanowa:
*400 ml kremówki 36%
*2,5 łyżeczki żelatyny
*½ tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
1. Ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.
2. Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać
Życzymy wszystkim ulubionym i podglądającym udanego weekendu ;)
U nas paskudna pogoda pada i zimno jesteśmy uziemione w domu.
No i odliczamy już dni do przyjazdu tatusia <juuuuupi>