Żeberkami w Lalę :

Żeberkami w Lalę :

Moja przyjaciółka Joanna zwana Lalą uwielbia żeberka . Zapowiedziała się na żeberkowy obiad .
Czas : 2 godziny
Składniki :
60 dag żeberek ( lepiej paski ale nie było to kupiłam to co było )
3 duże cebule
1/2 szklanki oleju
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki powideł śliwkowych
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 mini kostka czosnkowa
ziemniaki ( na 3 porcje )
Zrobić marynatę z oleju, miodu, sosu sojowego , powideł , majeranku , pieprzu i mini kostki czosnkowej .Żeberka pociąć na porcje . Natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce .
Obrać ziemniaki ( jednakowej wielkości ) .Pokroić w paseczki cebule . Wyjąć żeberka z marynaty i ułożyć w szkle żaroodpornym . Ziemniaki i cebulę wymieszać z pozostałą marynatą i wyłożyć na żeberka .
Wstawić szkło do piekarnika i nastawić go na 220 * C . Piec 1,5 godziny od chwili kiedy ustali się temperatura .

dodane na fotoforum:

lila08

lila08 2010-11-08

to również coś dla mnie...pychotka ;)
pozdrowionka,miłego dnia :)))

zarys

zarys 2010-11-08

Na Twoje zdjęcia to strach patrzeć ))) cała dieta i gimnastyka na nic jak takie smakołyki podajesz )

alasu

alasu 2010-11-08

Od patrzenia slinka cieknie ...i po co stosować dietę jak tu podaja takie pychotki!!!

fabio54

fabio54 2010-11-08

Witaj Buniu! Jak ja lubie zeberka i cala moja rodznka! ciägle patrze na Twoje przepisy.. a dzis kupilam / nie wiem czy znasz?/ Honigpfeffer ,miodowy pieprz ,pierwszy raz zobaczylam u nas w sklepie i odrazu kupilam z myslä o Tobie ,ze cos mi podpowoesz do jakich potraw go urzyc ..jeszcze owoce jalowca tez kupilam bo pomyslalam o bigosie swiätecznym ,co mi doradzisz? Buziaczki przesylam!

bunia

bunia 2010-11-08

fabio54- jeśli się nie mylę to chyba masz mieszankę przypraw o miodowym p[osmaku - chyba kiedyś ktoś mi przywoził coś takiego z Niemiec. Jeśli to to to nadaje się do ryb na grilla , piersi z kurczaka - ja bym użyła jako część marynaty do wieprzowiny i drobiu ( + naturalny miód , olej i sos sojowy ) . Napisz co jest w składzie bo może się mylę .Z jałowcem do bigosu uważaj bo jak się da za dużo to potrawa gorzknieje .

fabio54

fabio54 2010-11-08

Buniu dzieki tobie zaczynam interesowac sie kuchniä ,jeszcze nie tak dawno to dla mnie bylo br.....a wiec tu pisze:pieprz ,Coleander,cebula,bazylika i troche soli ,ale jak sprobowalam faktycznie jest smak miodowy, musze poszukac u Ciebie w przepisach bo kiedyss czytalam ,ze robilas skrzydelka w zalewie takiej troche miodowej ,moze dodam miodu i troche tej przyprawy,tak mysle ?

bunia

bunia 2010-11-08

fabio54- czyli to jest to o czym myślałam- spokojnie rób skrzydełka , rybę - szczególnie halibut ( najpierw zamacerowany w soku z cytryny ) , i inne miesko. Miło mi , że zainspirowałam Cię jakoś- gotowanie to wspaniała przygoda - a ile można się przy okazji dowiedzieć o innych kulturach .

fabio54

fabio54 2010-11-08

Jestes Kochana! zycze Ci miluskich snöw!Pa do juterka !

alik61

alik61 2010-11-08

ja też lubię żeberka:)))pozdrowionka posyłam!!!

dodaj komentarz

kolejne >