Udomowiona ,, chińszczyzna " Buni  :

Udomowiona ,, chińszczyzna " Buni  :

Z oryginałem pewnie za wiele to nie ma - taki kurczak ,, słodko-kwaśny " wg Buni. Smaczna .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 ogórka
1 marchewka
1 szklanka pokrojonej w paseczki sałaty lodowej ( kapusty pekińskiej)
4 pokrojone w plasterki pieczarki
1 szklanka pokrojonego w cienkie słupki bambusa z puszki
1 czerwona cebula
1/2 białej części pora
olej
sos sojowy jasny do smaku
miód
Sos Chili czosnkowy do smaku
1 łyżka pikantnego ketchupu
curry do smaku
pieprz mielony do smaku
pieprz cytrynowy
szczypta otartej skórki mandarynkowej
imbir świeży ( 1/2 łyżeczki utartego ) lub mielony do smaku
1/2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
szczypta cynamonu
1 goździk
kawałek ( 1/4 ) anyżu gwiaździstego - badianu
2 jajka
Piersi pokroić w grubą kostkę i zamarynować ( 3 łyżki oleju , 1 łyżka sosu sojowego, miód ( 1 łyżeczka ), ketchup, 1 łyżeczki sosu chili czosnkowego , szczypty pieprzu, szczypty pieprzu cytrynowego, cynamonu , skórki mandarynkowej ). Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na 15 minut.
Ogórka przekroić na 4 i pozbawić pestek . Pokroić na słupki. Obraną marchew pokroić w cienkie paseczki a potem w tzw. ,,julienkę " .
Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju. Wrzucić goździk i badian i przez minutę aromatyzować olej. Wyjąć - dodać mięso ( otarte z marynaty- marynatę zostawić ) i smażyć przez kilka minut na dużym gazie. Odsunąć na bok- wrzucić marchew i znów smażyć przez chwilę mieszając . Podobnie pieczarki, cebulę, por , ogórki , sałatę . Na końcu wrzucić bambus .Wlać bulion , dodać pozostałą marynatę - dusić aż się zredukuję . Doprawić do smaku sosem sojowym , sosem chili czosnkowym , pieprzem , miodem .Jajka wbić do miseczki- dodać łyżkę sosu sojowego i wymieszać . Wlać masę jajeczną do woka i mieszając doprowadzić do ścięcia ich tak by oblepiły wszystkie składniki potrawy .
Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ( ryżowym lub chińskim ).Zrobiłam ryż długo ziarnisty gotowany na bulionie drobiowym ( z kostki )
Z tego wychodzi 3-4 średnie porcje .

dodane na fotoforum:

qwerta2

qwerta2 2010-11-15

Cos dla mnie-przepadam za nią

halinag

halinag 2010-11-15

pycha ...pozdrawiam
re:przepis podany pod ciastem

amarmad

amarmad 2010-11-15

wszystko OK, tylko jak nabić ryż na te patyki ;)
hihihi

bunia

bunia 2010-11-15

amarmad- e tam przejmujesz się - patyczki na bok - widelec w garść i do przodu .

dzaga

dzaga 2010-11-15

to mi się szalenie podoba , uch , zjadłabym chętnie , tylko robić mi się nie chce ....

inesa75

inesa75 2010-11-16

apetyczne i to bardzo :)

lila08

lila08 2010-11-16

kulinarne wariacje...pychota...warto spróbować...tylko gdzie ja kupię anyż gwiaździsty ... ;0
miłego dnia :)))

pinecha

pinecha 2010-11-16

-Buniu, danie bardzo fajne
-nie liczy się jak kto zrobi "oryginał" ale inwencja twórcza autora ;-)

bunia

bunia 2010-11-16

lila08- zrobisz bez i nikt nie zauważy - hi - powaznie- jest to dobrze - nie ma będzie trochę inny smak

moniwuk

moniwuk 2010-11-24

no proszę, badianu używasz :) jak miło, ja też bardzo lubię, ryż gotuję z kilkoma gwiazdkami, mega aromatyczny jest.

dodaj komentarz

kolejne >