Dobry , aromatyczny gulasz z fasolą ziarnistą .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
60 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )
2 garści suszonych grzybów
2 łyżki oleju
2 łyżki smalcu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 cebule
2 małe puszki fasoli ziarnistej w sosie własnym
maggi
4 szklanki wody
Mięso pokroić w grubą kostkę .Zrobić pastę z 2 łyżek oleju, sosu sojowego, pieprzu, papryki , szczypty soli . Pastę wetrzeć w mięso i zostawić na 15 minut . Mięso obsmażyć na rumiano na smalcu . Przełożyć do rondla , a na patelnie wlać szklankę wody , zagotować i przelać do mięsa .Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe , grzyby . Zalać jeszcze 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie ., a sos odparuje do odpowiedniej gęstości. Odcedzić fasolę i dodać do gulaszu .Dusić 10 minut . Doprawić gulasz do smaku.
Proponuje podawać z pieczywem .
dodane na fotoforum:
lila08 2011-01-19
super...przepisik schowałam ...do wypróbowania :)
pozdrowionka,miłego popołudnia :)))
danwi66 2011-01-19
a u mnie w przy dziś grochówka...tutaj z fasolą....więc w domu chyba sobie zrobię fasolkę po bretońsku:).a ten gulasz za tydzień jak syn przyjedzie..:)...
krynia2 2011-01-19
Pyszne i syte...............pozdfrawiam.
beata3 2011-01-19
smacznego
jonna 2011-01-19
Ładnie się prezentuje w tej ceramice.....
Lubię fasolę, to trzeba kiedyś ugotować.....
Napewno jest super.....Pozdrawiam:))
rudy13 2011-01-19
z małymi placuszkami ziemniaczanymi też dobre..... a wiesz, że dziś coś podobnego chodziło za mną...??!! wygrał kurczak z warzywami na ostro... z ryżem....
pozdróweczka... :))
danka1 2011-01-19
O jak ładnie podany.
jagoda8 2011-01-20
Właśnie kupiłam dzisiaj mięso i zaraz je przyprawie,zostawię do jutra i będzie pyszny obiad-pozdrawiam i dobrej nocki życzę.
jagoda8 2011-01-21
Dzisiaj na obiad zrobiłam,ale bez fasolki a z ziemniakami i z ogórkiem,smakował gulasz wybornie-dzięki Tobie.
versoo 2011-01-25
a ja dzisiaj zrobiłam dokładnie według Twojego przepisu i......jesteśmy z mężem zachwyceni!!!! po prostu pychotka!!! dziekuje za możliwość sprawdzania Twoich przepisów......ten na pewno bedzie w stałym moim menu:))) pozdrawiam !!!!
bunia 2011-01-25
versoo= cieszę się , że smakowało .U mnie wszyscy lubią wszelkiego rodzaju gulasze . Musze sie przyznać z czego się biorą te wszystkie jego odmiany z różnymi dodatkami. Z reguły mam zamrożone porcje miesa na gulasz na 2 osoby . Wyciagam żeby zrobić zwykły gulasz a tu dzwoni któres z wnuków ,że wpadnie na obiad . Z samego miesa było by gulaszu za mało - do sklepu nie chce mi się iść albo jest za późno - to ombinuję z tym co akurat mam w domu . Kiedyś padło na fasolkę w puszce i okazało się to strzałem w dziesiątkę . W innych wersjach jest to fasolka szparagowa , papryka zamrożona na leczo , cukinia, pieczarki albo w ostatecznosci zacierka . Polecam takie eksperymenty .