Pumpkin soup-  z tajskim smaczkiem

Pumpkin soup- z tajskim smaczkiem

Sezon dyniowy w pełni .A , że u mnie kupienie całej dyni nie wchodzi w grę - kupuję ćwiartkę z małej , a i tak starcza mi na 4 różne potrawy .W kuchni angielskiej spotkałam się z pomysłem na zupę dyniową z przyprawami z kuchni indyjskiej lub tajskiej ( kuchnia angielska w ogóle lubi indyjskie smaki )
Przepis na bloogu ,, Buniabaje w kuchni ,,

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/09/pumpkin-soup-z-tajskim-smaczkiem.html

dodane na fotoforum:

jagoda8

jagoda8 2011-09-02

A ja robię zupę z dyni na mleku i smakuje też dobrze.
Ciekawy przepis.

bahus

bahus 2011-09-03

Buniu na jakim tłuszczu smażysz grzaneczki. Ja zawsze na sklarowanym maśle...innych tłuszczów nigdy nie próbowałem.

bunia

bunia 2011-09-03

Bahus- normalnie na maśle albo oleju z pestek winogron . Ale tym razem usmażyłam na oleju orzechowym , żeby nabrały lekko orzechowego smaku ).
Neutralne w smaku wychodza też na oleju tyżowym i z pestek winogron .
W sumie warto by sprawdzić jakie by wyszły robione na olejach aromatyzowanych ziołami- czy też wchłoną smak.- Muszę spróbować.

lila08

lila08 2011-09-03

ooo...dzięki ,przepisik schowałam,coś nowego...zapowiada się u mnie smaczna zupka...
buniu...ale chyba pomyliłaś się...powinno być oleju ryżowym...sorry
miłej soboty:)))

bunia

bunia 2011-09-03

lila08 - fakt- powinno być ryżowy ( trudno- nie da sie edytować komentarza -musi tak zostać )

dodaj komentarz

kolejne >