Jarzynka z buraczków po gotowaniu postnego barszczu

Jarzynka z buraczków po gotowaniu postnego barszczu

Nie lubię marnować żywności .Pomijam aspekt finansowy - po prostu coś się we mnie przekręca na myśl , że ja wyrzucam a ktoś może być głodny. Wymyślam więc sposoby na ,, zestawy przechodnie " ( to znaczy jedna potrawa lub jej fragmenty zamienia się w drugą ).
Po ugotowaniu esencjonalnego barszczu czerwonego zostaje zawsze dużo ugotowanych ( trochę wygotowanych) buraczków , których tego dnia przecież się nie zje bo i barszcz i buraczki to trochę za dużo .Wymyśliłam by je trzeć i mrozić a potem robić z nich jarzynkę .

Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"

http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/01/jarzynka-z-buraczkow-po-gotowaniu.html

dodane na fotoforum:

kolejne >

bunia

bunia

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]

isia29

isia29 2013-01-10

pysznie....

mlord

mlord 2013-01-10

Pochwalam, choć roboty w kuchni nie cierpię

lila08

lila08 2013-01-10

ja tez wykorzystuję wszystko co się da ...buraczki po ugotowaniu barszczu ścieram na tarce o grubych oczkach ,dodaję cebulkę w kostkę ,kwasek cytrynowy,sól,cukier ,pieprz i olej ,najczęściej lniany ...pyszna sałatka do drugiego dania :)))

krynia2

krynia2 2013-01-10

..........i słusznie.........baaaaaardzo rzadko wyrzucam jedzenie........zawsze do czegoś wykorzystam pozostałości........po części to i zasługa Buni...........

beti79

beti79 2013-01-10

Witam, poszukuje przepisu na piers z kurczaka z porem i nie wiem co tam jeszcze ... wiem ze wklada sie to do piekarnika i wychodzi z tego kuczak w pysznym sosie. Jadlam kiedys u kogos i mam ochote na to danie, a nie moge znaleźć przepisu, moze u pani w galerii jest cos podobnego ?

bunia

bunia 2013-01-10

beti79- niestety - ja takiego nie robiłam

pereuka

pereuka 2013-01-10

z wyrzucaniem mam podobnie.Nie trafie tego robic i tez wykorzystuje wszystkie resztki,co prawda nie tak pomyslowo moze jak Ty ale ciagle sie ucze.Pozdrawiam Cie Buniu:)

dodaj komentarz

kolejne >