Wielkanocne jajeczka na kolorowo

Wielkanocne jajeczka na kolorowo

Jakoś zawsze mi się tak składa , że przygotowując potrawy na Wielkanocny stół mam nadplanowe jajka , a w zasadzie albo ich same białka albo żółtka. I nie chodzi mi o surowe jajka bo z tym nie ma problemu - ostatecznie można zamrozić , ale ugotowane na twardo. A to mi pokruszy się jako które przygotowuję do barszczu , a to nie tak ukroi te które chce podać w majonezie. W tym roku powodem ,,bałaganu,, w żółtkach i białkach był ,,Pikantny mazurek,,. Robiłam go pierwszy raz i zupełnie nie umiałam przewidzieć ile jajek na twardo będzie mi potrzeba. Część została ( w większości białka) więc zagospodarowałam jedną z wersji świątecznych jajek w majonezie ( no może z tym majonezem to przesada tu go za dużo nie ma).

Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/04/wielkanocne-jajeczka-na-kolorowo.html

dodane na fotoforum:

izolek

izolek 2014-04-24

Kawior czyli na bogata.
W tym roku zrobiłam z farszami; żółtko, majonez i kindziuk a drugie żółtko, majonez i moje ulubione suszone pomidory. Całkiem całkiem.
Fotek brak bo święta nie były u mnie i nie chciałam kręcić się po kuchni.

bunia

bunia 2014-04-24

Hi hi - z tym bogato to przesada . Lubię kawior choć nie wszystkim on pasuje i w zasadzie podchodzę do niego mało luksusowo ( ikra to ikra - a ikrę smażoną ze zwykłych ryb uwielbiam) . Mnie najbardziej smakuje z jajkami właśnie ( albo z blinami , albo z białym serem). A ten czerwony to nie kawior tylko mintaj .

dodaj komentarz

kolejne >