Śledź Emira

Śledź Emira

Śledź Emira :

Trochę inna wersja,, Śledzia Sułtana „
Czas : 20 minut

Składniki :4 płaty śledzia w oleju
1/3 szklanki cebuli od śledzia w oliwie
½ szklanki rodzynek
¼ szklanki pokrojonych śliwek kalifornijskich
3 połówki brzoskwini z syropu pokrojone w drobną kostkę
½ marynowanej papryki pokrojonej w drobną kostkę
4 łyżki oliwy
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 kostka bulionu rybnego Knorra
200 ml wody
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżeczki cukru

Śledzie pokroić w paseczki ( ok. 0,5 cm grubości ).Na patelni rozgrzać oliwę . Wrzucić rodzynki, śliwki, paprykę marynowaną , brzoskwinie, cebulę , kostkę bulionu rybnego , przyprawy, przecier pomidorowy. Dusić 5 minut. Zostawić sos do ostygnięcia . Chłodnym zalać śledzie i wstawić na 2 godziny do lodówki .

dodane na fotoforum:

barossa

barossa 2008-09-30

właśnie przed chwilą jadłam, tylko mój był sułtański;))

bunia

bunia 2008-09-30

No to następnym razem polecam dla odmiany tego. Pozdrawiam.

iwoski

iwoski 2008-09-30

A u Buni jak zwykle pysznie. Miłego wieczorku Buniu :)

bunia

bunia 2008-09-30

iwoski- dziękuje .
Już mi pomysłów na śledzie zaczyna brakować przez upodobanie mojej Mamci do tej rybki. Ratujcie - zbieram przepisy na śledzie , bo niedługo fiksum -dyrdum dostanę . Jak pytam co byś zjadła pada jedna odpowiedź - może byś śledzika zrobiła. Ile można ?

reniuska

reniuska 2008-09-30

W TWOJE SNY ZAWITAM DZIŚ NICZYM TEN
PLUSZOWY MIŚ. I WYSZEPTAM TOBIE ZNÓW
ŻYCZĘ KOLOROWYCH SNÓW.
DOBRANOC :)))

okasia

okasia 2008-09-30

hmmm - powiem tak - dla mnie kuchnia angielska jest generalnie mało słona, kupujemy artykuły w angielskich sklepach i generalnie też trzymamy się polskiej kuchni - chyba że do garów dorwie się mój mąż - to wtedy odchodzą eksperymenty - ostatnio była fasolka po bretońsku przy użyciu baked beans, ale nadała potrawie słodki smak..., bardzo nam wchodzą angielskie śniadania (ale dla mnie bez kiełbaski, sam jej zapach mnie odstręcza, haha. z polskich artykułów to kupujemy polski chlebek, ogórki kiszone i konserwowe, kapustkę kiszoną (dzisiaj był bigosik...) no i polskie przyprawy, jednak są lepsze, a może to kwestia przyzwyczajenia, haha... a poza tym to naprawdę przy użyciu tutejszych produktów można gotować wg sprawdzonych polskich przepisów...

bunia

bunia 2008-09-30

okasia- no to zupełnie tak jak ja. Coś próbuję u córki ( zięć jest Anglikiem i kucharzem ) - potem wracam objuczona angielskimi produktami do domu i oswajam kuchnię angielską . Ostatnio męczyłam sie z sosem miętowym i chetneyem z mango . Trzeba tylko trochę doprawić po naszemu i już jest super. Pozdrawiam . Jak wpadniecie na jakiś dobry pomysł z przeróbkami dań angielskich to się polecam pamięci.

skama07

skama07 2008-09-30

może się przyda taki przepis:)
1kg matiasów
zalewa; 1 szkl oleju 2 pory i cebula
przekładać ,warstwa śledzi,ogórek kons ,por i cebule
zalać zimną zalewą
pozdrawiam:)

pianka

pianka 2008-09-30

MMmmm powiem Ci Buniu że jeszcze takiego nie jadlam a za rybkami jestem bardzo :)) Muszę wypróbować Twój przepis :) Pozdrawiam Cię cieplutko ;))

skiba7

skiba7 2008-09-30

Po każdej nocy
nastaje dzień
Po każdej burzy
nastaje słońce
Do dobrych ludzi
uśmiechaj się
i miej serce gorące!
******************
ŻYCZĘ SPOKOJNEJ NOCY

skiba7

skiba7 2008-09-30

i ta śliczna salatera...już chodze po miescie i takiej szukam.

bunia

bunia 2008-09-30

Powodzenia . Choć ja to kupowałam jakieś 8 lat temu . Potem jeszcze przez 2 lata były drobiazgi z tego cyklu do dostania , a teraz już nie widzę .Zrobiłam się wtedy strasznie - były śliczne łyżeczki i widelczyki do kompletu. Ja kupiłam po 1 sztuce - do cukru i na półmiseczek do wędlin . Miałam dokupić potem bo drogie były ( za sztukę łyżeczki do herbaty chcieli chyba 24 złote ). Jak już się zebrałam żeby kupić to już nie było . I zostałam z tymi dwoma . Ni przypiął ni przyłatał. A inne sztućce przy tym zestawie to jakoś tak dziwnie wyglądają . Szukam może znajdę coś z zestawów chińskich ( do zup albo co ).A ta miseczka to maleństwo- objętości nie całej szklanki.

pianka

pianka 2008-09-30

***Aniołek mi mówił,
że za niedługo kładziesz się spać,
więc coś w prezencie
chciałabym Ci dać...
Chciałabym to wyrazić przez
tysiące słów,
lecz powiem króciutko:
milusich i bajecznych snów***
........._/|_
........>,"< ★
....,,, ★................_/|_
...★............★....>,"< ★
....._/|_★......★
....>,"< ★...★...★
˛ *__Π___*。* ˚ ˚ ˛ ˚ ˛
*/______/~\。˚ ˚ ˛ ˚ ˛
|田田 |門| ˚ ˛

D o b r a n o c

niunio

niunio 2008-09-30

______$_____$$___$$______$$
_______$$___$$$_$$$___$$$$____$
_$______$$$$$$$$$$$$$$$$____$$
___$$$__$$${{{{{{{{$$$$$$$$$$
____$$$$$_{{{{{{{{{{_$$$$$
_______$____@ & @_____$$$
____$$$$_____(_)______$$$$$$
_$$$$$$$$___( ~~ )___$$$$$$$$$
________$$$_________$$$$$$_
_____$$$$$$$$$$$$$$$_$$$$____
___$$$___$$$$$_$$$$___$$_$$_
_$$_____$$$$____$$$_____$__$$
______$$_________$$______$___$
_____$____________$______$____$
____$_____________$_______
**¦*Czas szybko leci,.'*
*'.,Pogoda się zmienia,.'¦
,.'¦,A ja przesyłam ,.'**
'.,*Cieplutkie pozdrowienia

lama11

lama11 2008-09-30

dziekuje Buniu......;-))

kochac

kochac 2008-10-01

wyglada apetycznie, ale jaki talez/polmisek przeswietny!!

mondia

mondia 2008-10-01

Oooooo......też coś dobrego.....

dodaj komentarz

kolejne >