Rosół z kaczki z lanymi kluskami :
Po wyluzowaniu piersi i udek kaczki zostaje cała masa mięsa na kościach grzbietu, skrzydeł, żeber itd. . Doskonale nadają się na krupnik lub rosół .A z obranego mięsa można zrobić pierożki ( krokiety, naleśniki, samosy ).
Czas :1,5 godziny
Składniki :
½ kaczki -bez wyluzowanej piersi i odciętego udka ( samo chude mięso ) , ze wszelkimi tłuszczykami
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 cebula
kilka liści lubczyku ( jak nie ma to trudno )
2 suszone grzyby
2 kostki bulionu z kury Knorra ( lub przyprawa do zup w płynie )
1 goździk
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
maggi w płynie
pokrojona natka pietruszki
Umyte i podzielone na kawałki mięsa i kości zalać 1,5 litra zimnej wody .Dodać obrane warzywa , ziele angielskie , grzyby , kostki bulionowe , lubczyk .Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso i warzywa .Rosół przecedzić . Jeśli komuś przeszkadza to zdjąć z wierzchu tłuszczyk .Podgrzać , doprawić do smaku .
Podawać z makaronem , pierożkami z mięsem kaczki , kluskami lanymi itp.
Obrane mięso użyć do robienia pierożków, pasztecików, krokietów .
Zebrany z rosołu tłuszcz ogrzewać na małym gazie by odparowała wilgoć . Ostudzić . Ja zlewam go do małych pojemniczków ( takich na jedną porcję ) i zamrażam .
Tym razem z braku czasu podałam z kupnymi lanymi kluskami , ale lepsze będą robione w domu .
dodane na fotoforum:
milena3 2008-12-06
Kluseczki wyglądają wyśmienicie...
Pozdrawiam!
allright 2008-12-06
miłego mikołajkowego dnia....obdarowywać innych cieszy jeszcze bardziej niż być obdarowanym....
kasiab 2008-12-06
Na pewno Mikołaj nie ominie.....ale kluseczki super mimo ,że kupne... muszę uważniej rozejrzeć się po półkach sklepowych ...pozdrawiam ...
yvonne7 2008-12-06
spróbuj dodać odrobinę słodkiej mielonej papryki - zobaczysz, jaki wspaniały efekt :)
barossa 2008-12-06
pycha!!a u mnie krupniczek,pierś z kurczaka ,kopytka i surówki z selera oraz z pekińskiej kapusty:))
tezera 2008-12-06
mniam -/lubię każdy rosół,
ten z pewnością jest dobry:))pozdrawiam//.
zuza55 2008-12-06
Ja staram się zawsze nie dodawać przypraw,jak z dobrego mięska i z włoszczyzną to wydaje mi się że kostki są już nie potrzebne:))
bunia 2008-12-06
zuza55- a zauważyłaś ,że ja nie soliłam rosołu. Kostki bulionowe daje zamiast soli i maggi . One mają w składzie glutaminian sodu to dodatkowo wydobywają smak .( wiem że są przeciwnicy glutaminianu , ale ja do nich nie należę , pasuje mi doprawianie Knorrem , ale nic nie stoi na przeszkodzie by je pominąć - każdy przecież doprawia po swojemu )
tp1968 2008-12-06
...oj jak ja się przymierzam do kaczusi... a te co chodzą u sąsiada tylko drażnią moje podniebienie... pozdrawiam :)
cudolik2 2008-12-06
No,wlasnie,te kluseczki...juz mialam Ci sie pytac,jaka"maszynka",robilas te kluseczki,ze sa takie rowniotkie.....ale przeczytalam,ze kupilas...uff,bo zaraz mialabym zgryz,ze tak nie umiem.;)
malybok 2008-12-06
mój ukochany rosolek!!! mogę go pić szklankami!!! ale łyzką też zjem z kluseczkami... mniam niam ..:)))
bunia 2008-12-06
cudolik2- podobno są takie ,, druszlaki " przez które wyciska się ciasto na wrzątek i takie kluseczki wychodzą .Patrzyłam w sklepach ale nie trafiłam .Jak gdzieś wypatrzysz to daj znać z przyjemnością kupie .
cudolik2 2008-12-06
Jak znajde,to powiem Ci gdzie,ale jak na razie,to zostanie Twoj pomysl!!!Przecisne przez"druszlak"!!!Bardzo"efektowny"pomysl;)))
andzia58 2008-12-07
rosolek pyszny z kaczuchy:-) a przez co lejesz tak slicznie te kluseczki lane ze takie rowniutkie ? pozdrawiam..
bunia 2008-12-21
bielamor- każda zupa wymaga czasu .Szybko to można tylko chłodnik ( hi hi hi ). A tak na prawdę to zupy trzeba gotować długo bo cały cymes w tym by wygotować cały smak. Wiele zup to nawet najlepiej ugotować dzień wcześniej i drugiego dnia dogotować - dopiero są smaczne ( np fasolówka ).