Wnuki przyjechały na 3 dni- to czasu na siedzenie przy laptopie raczej nie będzie .
Przepis przypominam - nowego zdjęcia nie będzie bo zanim wzięłam aparat do ręki to jajka już były na talerzach .
Jajka faszerowane wg Babci Basi:
Swego czasu było to w naszym rodzinnym gronie dyżurne danie na pierwszy posiłek na spływie kajakowym . Wszyscy przyzwyczaili się do tego , że Babcia Basia robi faszerowane jajka , a reszta w tym czasie organizuje biwak . Stąd nazwa .
Czas :30 minut
Składniki :4 jajka
2 łyżki usiekanego koperku
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól
pieprz mielony
bułka tarta
masło
Jajka ugotować na twardo . Ostudzić . Przekroić na połówki razem ze skorupkami . Wyjąć jajko ( ostrożnie by połówki skorupek pozostały całe ). Jajka rozdrobnić rozgniatając widelcem na miazgę . Dodać koperek i śmietanę . Wymieszać . Doprawić solą i pieprzem . Nałożyć farsz do skorupek . Kłaść farszem na bułce tartej tak by się panierował .Smażyć na maśle na rumiano ( kładąc panierowaną stroną na rozgrzany tłuszcz ) . Podawać gorące , lub na zimno . Smaczne są i takie i takie .
dodane na fotoforum:
didll 2009-05-02
pod zdjeciem zamiescilam przepis na chlodnik. a szparagi sa lekko podsmazone na oliwie z maslem i tyle :) sa wtedy bardziej chrupiace niz te z wody
rumpel 2009-05-02
...jestem leniwy, zaraz zjem klasycznie-z majonezem...a przepis zostawię na zimowe wieczory ;)))
luna19 2009-05-02
pycha ale u mnie w domu chwilowo takie jedzonko zakazane ;)
nie moge córci smaka robić wiecz wszyscy na diecie hihih
przyda sie :)))
cypryjka 2009-05-02
najpierw to musza te skorupki nie popekac w czasie gotowania... a mnie sie to rzadko udaje :) dzien dobry :)
bunia 2009-05-02
cypryjka- a myślisz ,że moje są wszystkie calusieńkie ? Jak jest lekko pęknięte to nic nie szkodzi farsz je trzyma na miejscu . A tak w ogóle to marzy mi się kupienie takich porcelanowych kokilek w kształcie pustej skorupki jajka - wtedy można by farsz wkładać w nie i tak obsmażać - łatwiej by było .
luna19- nie martw się - dieta szybko minie , a ważne że córcia zdrowa.
kopytka 2009-05-02
przepis fenomenalny... muszę go wypróbować...robiłam jajko faszerowane, ale nigdy nie opiekałam...
bunia 2009-06-22
rusika- te przepisy na jajka faszerowane u wszystkich są podobne .Kuroń robił bez śmietany .Nie wiem gdzie Mama wypatrzyła ten przepis ale w domu robi się tak jajka od zawsze ( tzn od lat 50-tych ). Jedni dają koper , drudzy szczypiorek.Jedni majonez , drudzy masło, trzeci śmietanę . Część osób posypuje bułką tartą i podsmaża na maśle, a inni tylko nadziewaj ta masa i podają na zimno .