"coś"na ząb...PRZEPIS

"coś"na ząb...PRZEPIS

Zupa węgierska?.Bogracz?
Jeśli zjem kiedyś oryginalnego,węgierskiego bogracza,to zaraz podzielę się przepisem.
Wiem na pewno tylko kilka rzeczy:ma być mięso wołowe,dużo papryki,papryka ostra i słodka,pomidory,kminek mielony,ziemniaki i kluseczki.Resztę wzięłam z kilku różnych przepisów.
Ponieważ miałam tylko filet z indyka,zrobiłam na bazie takiego mięsa.

Mięso(ok.60 dag)-pokroić w kostkę
2 średnie cebule-w kostkę
2 ząbki czosnku(przez praskę)
2 papryki czerwone-w kostkę
30 dag pieczarek-w półtalarki
3 ziemniaki(pokroić w kostkę)
łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka płaska papryki ostrej mielonej
1 papryczka chili(w kosteczkę)
1/2 łyżeczki kminku mielonego
4 pomidory bez skórki(w kostkę)lub koncentrat pomidorowy
wywar z jarzyn(ilość:do przykrycia składników)
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
sól,pieprz
kluseczki-mąka,jajko woda,łyżka oleju,sól(zrobić z tego gęstą masę i"kłaść"łyżką małe kluseczki na wrzątek,ugotować do miękkości-odcedzić)

cebulę zeszklić na niewielkiej ilości smalcu,dodać czosnek i słodką paprykę-mieszając,zeby papryka i czosnek się nie przypaliły!(bo będzie gorzkie),chwilę podsmażyć-dać go rondla z gotującym się wywarem z jarzyn(wody niewiele,tyle,żeby przykryć tylko składniki)
następnie podsmażyć mięso-i też dać do wywaru
pieczarki podsmażyć-do wywaru.Wrzucić pomidory,listki,ziele,kminek i paprykę ostrą i dusić wszystko na małym ogniu,aż mięso zacznie
mięknąć...potem dać paprykę w kostkę+chili...jak papryka chwile się pogotuje,dodać ziemniaki w kostkę.
Wcześniej zrobić kluseczki,wrzucić je razem z ziemniakami.Jak ziemniaki będa miękkie,doprawić jeszcze solą ewentualnie.To danie powinno być bardzo ostre,jest bardzo syte,są w nim już ziemniaki i kluseczki.Smakuje wybornie,jeśli ktoś lubi"ostrą"kuchnię:))))Podawać z pieczywem(chociaż ja,jadłam bez pieczywa,ze względu na ziemniaki i kluseczki które są w tym daniu;)SMACZNEGO"OSTREGO"!
Przygotujcie sobie dużo picia!....jest taki,że"suszy"po nim!

dodane na fotoforum:

anetka

anetka 2013-05-14

musi byc super mmmmm

kimeraj

kimeraj 2013-05-14

Jak zwykle pięknie podane,sfotografowane,smakowite....pozdrawiam Ewciu :)

jadpaw5

jadpaw5 2013-05-14

Prawdziwie węgierska ostrość potrawy.Ja na mój smak złagodziłabym

lilka13

lilka13 2013-05-14

taka zupka to konkret :))

tabea

tabea 2013-05-14

Oj, kochana ale mi na gust trafilas...! :-)

beata1

beata1 2013-05-14

pycha zupka Ewciu.....pozdrawiam cieplutko...

bronia

bronia 2013-05-14

Wygląda bardzo apetycznie.:)

alisha

alisha 2013-05-14

Bogracz znam właśnie pod taką postacią tylko kluseczki robię malutkie

oliwkaa

oliwkaa 2013-05-14

Ja nie przepadam za bograczem ....wręcz nienawidzę !!! ha ha ha

anulkaz

anulkaz 2013-05-14

Ale przepysznie wygląda:)

fanrats

fanrats 2013-05-14

wygląda ekstra smakowicie :)

elkat

elkat 2013-05-14

Bardzo lubię bogracz :)

kot54

kot54 2013-05-14

czytając Twój przepis oznajmiam że na pewno
jest PYSZNY i mi smakuje....mniam ...*;*

oldmax

oldmax 2013-05-14

Wygląda pysznie... :)))
Muszę coś takiego zrobić. :)

oldmax

oldmax 2013-05-14

re.
No cóż...goloneczkę jem raz na jakiś czas, więc jeszcze uczulenia na nią nie mam...:)))
A Twoje danko???...Oj lubię takie rzeczy...:)))

oldmax

oldmax 2013-05-14

re.
ja nie stosuję żadnych "diet"...:)))
A u Ciebie to czasem nie była dieta Kwaśniewskiego???
Mój znajomy taką stosował.
Schudł, ale to jedzenie było...ja pierdziu... :)))
Sam tłuszcz, tłusty boczek, golonki, jaja, śmietana itp.
Zero węglowodanów.
To nie dla mnie...:)))

moon7

moon7 2013-05-14

Nigdy nie robilam, ale jadlam u kogos.
Bardzo dobre to bylo:-)
Twoj wyglada wysmienicie-musze zrobic:-)))

bluline

bluline 2013-05-14

to wypróbujemy wkrótce:) przepisik kopiujemy:)))
pozdróweczki:)))

ewalu

ewalu 2013-05-14

Lubię pikantne dania, fajnie "zaostrza" potrawy przyprawa sambal oelek, stosuję ją namiętnie. Gotuję bardzo podobną zupkę tylko bez ziemniaków, za to z małymi kluseczkami - gwiazdkami. Twoja wygląda bardzo apetycznie, a zdjęcie jest przecudowne!
Pozdrawiam późnym wieczorkiem:)

marek29

marek29 2013-05-14

Mniamusne jedzonko :) Dziekuje i wzajemnie milej i bajecznej nocki :) Pozdrowki

danka1

danka1 2013-05-14

chętnie posmakuję

bahus

bahus 2013-05-15

Pychota...a fotka jak zawsze suuuuuper !!

slawa1

slawa1 2013-05-15

Podziwiam talent kulinarny i fotograficzny.Pozdrawiam.

anetka

anetka 2013-05-15

A zebys Kochana wiedziala skonczylam piec 20:30 hehehe swietujemy z Córeczka :D Maz na odleglosc Przy Piwku a My Babusia i Soczek

pinecha

pinecha 2013-05-15

... takie danie, to ja chętnie ;-)

halinac

halinac 2013-05-15

Słonecznego ,radosnych chwil dnia życzę.Pozdrawiam:)

oldmax

oldmax 2013-05-15

re.
Pierogi???
Hehehe...same się zrobiły...:)))

oldmax

oldmax 2013-05-15

re.
nie mam "dżina" ...mam maszynkę do lepienia pierogów. :)
Ciasto i farsz to Pikuś...:)))

oldmax

oldmax 2013-05-15

re.
tak, takie szczęki...:)))
W łapach też lepię, (jak mi ktoś pomaga)... ale tym ustrojstwem jest szybciej...:)

dorciad

dorciad 2013-05-15

mmmm.pychotka..........jem często gęsto w swojej pracy..........

jmania

jmania 2013-05-15

nie jadłam jeszcze takiego dania ale te wygląda apetycznie

halinag

halinag 2013-05-15

to danie jest pyszne.....dziękuje za ciepłe słowa...dobrej nocy:)) .

dorciad

dorciad 2013-05-16

re...tak wczoraj sie opalałam......zawsze pierwsze opalanie bierze mnie na czerwono.....taki raczek ze mnie ha ha ........

szaman1

szaman1 2013-05-16

Witam w piękny majowy dzień, wszystkiego dobrego życzę i pozdrawiam :)))

isia222

isia222 2013-05-18

mmm, wygląda pysznie!

lucilla

lucilla 2013-06-13

ojej tyle wpisów ,że nie wiem czy mój Pani przeczyta. Zrobiłam troche "po swojemu" nie dodałam ziemniaki , mniej ostre , ale kluseczki tak ..pyszne Dziekuję

dodaj komentarz

kolejne >