Podczas formowania ser maczany jest w ciepłej wodzie
i wyrabiany rękami do wrzecionowego kształtu. Jego
charakterystyczne zdobienie powstaje poprzez ściśnięcie
w drewnianej foremce nazywanej przez górali “oscypiorką”.
Po uformowaniu sera moczy się go przez dobę w solance – „rosole”, która usuwa z niego nadmiar wody w procesie
osmozy (kąpiel ma też własności bakteriobójcze). Po wymoczeniu sery leżakują na górnej półce w bacówce
i są wędzone.
Po czym poznać prawdziwy, owczy oscypek? Gdy go
gryziemy skrzypi w zębach. Wysycha równomiernie
- sery z mleka krowiego schnąc pękają.
- wg. Wikipedii
https://www.youtube.com/watch?v=WtypuMzx_xQ
lucilla 2018-12-08
super komentarz !
dalia22 2018-12-08
teraz muszę przy jedzeniu sprawdzić , czy na pewno skrzypi , czy aby nie podrobiony;)
oliwkaa 2018-12-08
ja własnie nie lubię jak skrzypi w zębach....
halka 2018-12-08
Pięknie pokazałaś ten proces na fotkach...i ciekawy opis - wiele nowych rzeczy się dowiedziałam.
aniva 2018-12-08
Teraz już wiem, jak powstają oscypki.
jaa94 2018-12-09
Świetnie, że proces powstawania oscypków został
poniekąd pokazany na fotografiach, pozdrawiam :)
davie 2018-12-10
Prezentacja powstawania oscypka była prowadzona
przez bacę, który nie tylko sprawnie go wykonał,
ale ciekawie i ze swadą opowiadał o tym procesie.
(komentarze wyłączone)