pizza z gotowanymi ziemniakami,wołowiną ( cieniutko pokrojonymi plastrami polędwicy wołowej), sosem z sera pleśniowego ( typu Rokpol) i gęstej kwaśnej śmietany z przyprawami do chleba, cebulą, czosnkiem i pomidorami. Odrobina sera na wierzchu i dzika rukola z sosem włoskim.
dodane na fotoforum:
delish 2016-02-24
jak zrobiłam pizzę:
kupiłam gotowe ciasto drozdzowe na pizzę
podpiekłam dwa krążki ciasta na blasze wysmarowanej olejem ( zeby się nie przykleiło) 12 minut w 170 stopniach
w międzyczasie ugotowane w mundurkach ziemniaki obrałam i pokroiłam w grube plastry
pomidory pokroiłam w plastry
posiekałam czosnek, podsmażyłam cebulkę
cieniutko pocięłam surową polędwicę wołową i doprawiłam przyprawą do steków z papryką i czosnkiem
przygotowałam sos z takiej samej ilości sera pleśniowego i gęstej kwaśnej śmietany ( w misce trzeba pdziubać ser, zeby byly mniejsze grudki i połączyć ze śmietaną) dodałam do tego trochę przyprawy do chleba ( takiej grubszej, nie całkiem proszku)
starłam trochę ostrego żółtego sera na tarce o grubych oczkach.
Wyjęłam z piekarnika ciasto, dałam łyżką kleksy sosu śmietanowo- serowego, na to krążki ziemniaków, cebula, świeży posiekany czosnek, na to plastry pomidorów, dalej warstwa mięsa ( dalej suroweg...
delish 2016-02-24
dalej surowego) i na wierzchu żółty ser. Zapiekłam to wszystko z kwadrans do 20 minut ( sprawdz, jeśli mięso jest gotowe i ser się roztopił i lekko nabrał koloru- gotowe). Smacznego!