byrek

byrek

z ciasta filo. Nadzienie to ser feta, pietruszka i skórka cytrynowa.
Arkusze ciasta filo ( po dwa- trzy jeśli cieniutkie) wysmarować mieszanką 1:1:1 wody, oliwy i kwaśnej śmietany, Nałożyć nadzienie ( 20 dkg fety, pół szklanki posiekanej pietruszki, łyżka startej skórki cytrynowej) i zawinąć. Ułożyć zawinięte rulony jak ślimaka w okrągłej formie ( ja zaczęłam od zewnątrz do srodka- łatwiej tak, niż od środka do zewnątrz). Do pozostałej mieszanki wody/oleju/smietany wbić jajko i dobrze wymieszać. Polać całość tą mieszanką po wierzchu i posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach 30 minut.( Ja troszkę dłużej trzymałam w piekarniku, mogłoby być jaśniejsze) I gotowe!

dodane na fotoforum:

madziak

madziak 2016-05-03

Pierwszy raz słyszę o cieście filo - skąd to wziąć?

delish

delish 2016-05-03

rozmawiałam właśnie z moją Mamą, która także nie słyszała o takim cieście. Jest ono greckie/tureckie i z tego, co wiem, dostępne w stołecznych sklepach ( i drogie!). Moja więc rada- zrobić całość z ciasta francuskiego- warstwa ciasta posmarowana tym co wyżej, na to ser z pietruszką i skórką i kolejna warstwa ciasta. Pomalować to wszystko mieszanką oleju/wody/ śmietany i jajka i zapiec jak wyżej. Nie będzie całkiem jak byrek- ale owinno być dobre!:)

astra40

astra40 2016-05-03

Na pewno pyszne, ale niestety nigdy nie słyszałam o takim cieście, ale z ciasta francuskiego na pewno też będzie wyśmienite:)

ewaiza

ewaiza 2016-05-05

ja uwielbiam ciasto filio ,pieke baklave

alik61

alik61 2016-05-07

super!!!

dodaj komentarz

kolejne >