wieprzowina w sosie z czerwonej porzeczki i kawy,

wieprzowina w sosie z czerwonej porzeczki i kawy,

"przypalona" brukselka ( tak lubimy najbardziej!) i kukurydza z masłem z przyprawą węgierską.

4 ładne kawałki schabu bez kości ( grubości około 1,5 cm)
3 posiekane drobniutko szalotki albo 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
parę gałązek świeżego tymianku lub 1/3 łyżeczki suchego
3/4 szklanki dośc mocnej świeżozaparzonej kawy ( bez fusów!)
1/2 szklanki rosołu ( najlepszy domowy, ale z kostki też może być)
sól i pieprz do mięsa
1 1/2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Mięso posolić popieprzyć i obsmażyć na patelni na złoto. Wyjąć na talerz. Na patelnię wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać kawę, rosół i tymianek i gotować na dość duzym ogniu aż wyparuje do połowy. Dodać mięso i na wolnym ogniu pichcić jeszcze 5 minut, przewrócić mięso i znowu 5 minut. Wyjąć mięso, dodać drzem z porzeczki, pichcić na wolnym ogniu 4 minuty, dodać mięso podlewając sosem 2-3 minuty, żeby sos ładnie przyległ do mięsa. I gotowe, Trzeba uważać, bo ma tendencję do przypalania się jak dodać dżem- mieszaj i będzie dobrze.

dodane na fotoforum:

babcia1

babcia1 2017-06-09

Super wygląda i aż mam pełne usta śliny!!a brukselkę bardzo lubię i kukurydzę!!Pozdrawiam Serdecznie!!

ptaszak

ptaszak 2017-06-09

Uwielbiam brukselkę. Zazwyczaj ją tylko gotuję i już nie smażę, choć wiem, że taka najsmaczniejsza!

steffek

steffek 2017-06-10

Na taki obiad chetnie sie wprosze i chyba sie skusze na przygotowanie samemu :-) pysznosci :-)
Tylko ta kostka rosolowa... prosze... :-(

astra40

astra40 2017-06-16

Rewelacja!

dodaj komentarz

kolejne >