Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Uwielbiam takie obiady! szybkie, proste i... smaczne! wiosną i latem jest ich w mojej kuchni znacznie więcej niż zwykle, ale nic dziwnego, o tych porach roku spędzam w niej mniej czasu...
makaron tagliatelle dla 2 osób ok 200g
250ml śmietanki kremówki (30-36%, w wersji light dla dbających o linie)
2 łyżki śmietany 30%
1 kopiasta łyżeczka maki
6 łyżeczek wody
odrobina soku z cytryny
garść świeżego koperku
kawałek wędzonego łososia ok. 15-20dkg sól, pieprz



Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
W tym czasie przygotować sos: wlać do rondla śmietankę, dodać sok z cytryny oraz śmietanę. Zagotować.
W szklance wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek, mąkę z wodą, wlać do rondla. Gotować, aż zgęstnieje (trwa to chwilkę). Dodać tam poszarpanego na drobne kawałki wędzonego łososia oraz garść swieżego koperku. Gotować razem przez 2 minuty, doprawić sola ( niedużo, łosoś jest już słony!) oraz pieprzem.Tagliatelle wymieszać z gorącym sosem, posypać koperkiem. Podawać z białym winem. Pycha;)

dodane na fotoforum:

grejsia

grejsia 2011-07-24

Przepis "odptaszkowany"! Musi byc swietne danie..

xaviera

xaviera 2011-07-27

pozdrawiam :)

oya04

oya04 2011-07-28

wspaniale wyglada ....

bonga

bonga 2011-07-29

zapraszam do Kotlinki, jeszcze w niej dużo starego uroku:)

mezza

mezza 2011-07-29

milego dnia:))))
re:u mnie tez tylko ja jem!dlatego tez robie niezbyt czesto
a to takie dobre na upaly!

umila

umila 2011-07-29

smaczne danko....pozdrawiam popołudniowo:)

t1234

t1234 2011-09-27

smaczniutkie

dodaj komentarz

kolejne >