350g mąki razowej (integrale),
350g mąki pszennej typ ”0” lub ”00”,
200-250ml wody,
garść pokrojonych suszonych pomidorów,( ja użyłam suszonych pomidorów w marynacie)
garstkę suszonego oregano,
5g suszonych drożdży,
łyżeczka soli,
łyżeczka fruktozy lub cukru,
białko do posmarowania (niekoniecznie),
papier do pieczenia,masło do wysmarowania formy
Suszone pomidory pociąć na małe części i wymieszać z ”suchymi” składnikami (mąką razową, pszenną, solą, cukrem) i oregano.
Dodajemy rozpuszczone w letniej wodzie suche drożdże oraz wodę i wyrabiamy ręcznie 10min, aby powstało gładkie ciasto.
Odstawiamy na 2godz w ciepłe miejsce i czekamy aż nam urośnie.Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Nadajemy kształt chlebkowi i smarujemy roztrzepanym białkiem.Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35min. Smacznego:)
dodane na fotoforum:
ewci1 2011-09-24
Wspanialy Twoj chlebek juz czuje ten zapach :))) i wlasnie lubie suszone pomidory i rozne potrawy z nimi....bardzo zachecajacy...napewno tez upieke:))
lampa44 2011-09-24
apetycznie pokazujesz pozdrawiam
kot54 2011-09-25
Ale smacznie....:))
danwi66 2011-09-27
ale pięknie i smakowicie wyrósł:)..