Polenta

Polenta

1 i 3/4 l wody,szczypta soli,300 g mąki kukurydzianej (ewentualnie można użyć drobnej kaszy kukurydzianej, lecz nigdy kaszy kukurydzianej instant) ja kupuję w młynie, który znajduje się niedaleko mojego domu. 2 łyżki oliwy, łyżka mąki tortowej.W dużym garnku zagotować wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo wsypywać mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Dodać oliwę oraz mąkę tortową. Zmniejszyć ogień i gotować polentę ok. 30- 40 min, cały czas mieszając. Dużą drewnianą deskę zmoczyć wodą, wylać na nią polentę, wyrównać jej wierzch i boki szpatułką;( można wlac do głębokiego talerza) odczekać około 5 min, kroić i podawać jako dodatek do mięs z sosami lub tylko polaną roztopionym masłem i posypaną serem (na przykład gorgonzolą). Można też zaczekać, aż wystygnie i stężeje całkowicie, kroić ją na kawałki i smażyć na ruszcie lub patelni, zapiekać itp. Ja zrobiłam zasmażaną z sosem z żeberek. Smacznego:)

dodane na fotoforum:

aguta11

aguta11 2011-10-04

wyglada apetycznie...

bahus

bahus 2011-10-04

Powiem krótko...ŚWIETNE !!!!

lila08

lila08 2011-10-05

mama robiła często...ja jakoś nie...

dodaj komentarz

kolejne >