Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Pyszne i łatwe: 4 porcje

Kruszonka:

70 g masła lub margaryny

70 g mąki pszennej

szczypta soli

70 g drobnego cukru

70 g zmielonych płatków migdałowych

Wszystkie składniki mieszamy, i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.

4 średnie jabłka

30 g żurawiny
50g jagody amerykanskiej
czubata łyżka brązowego cukru (może być biały)

pół łyżeczki cynamonu

masło. Jabłka obieramy,kroimy w kosteczkę, dodajemy brązowy cukier, żurawinę i cynamon, wszystko razem mieszamy. Masło wkładamy na patelnię,podgrzewamy aż się roztopi. Dodajemy mieszaninę jabłek.Smażymy tak długo, aż jabłka się zarumienią i zmiękną.(A ten zapach w całym domu-bezcenny)Ramekiny(lub inne naczynie żaroodporne) smarujemy masłem, po czym nakładamy jabłka do 3/4 wysokości naczynia. Obsypujemy kruszonką. Pieczemy 25-30 min. w temperaturze 180stopni.Podajemy na ciepło w towarzystwie lodów,bitej smietany lub kremu fraiche

dodane na fotoforum:

ewakb

ewakb 2012-12-11

pyszny deserek .miłego wieczorku

marrgo

marrgo 2012-12-11

ale pychotka!
:o)

bonga

bonga 2012-12-11

ależ to mi się podoba!!:))

kot54

kot54 2012-12-11

Bardzo apetycznie wygląda...mniam :))

asik78

asik78 2012-12-13

Aż mi ślinka leci.

dodaj komentarz

kolejne >