bardzo szybki i prosty chleb pieczony w garnku. Podaje przepis; 50 dag maki pszennej,35 dag letniej wody, 1,5 lyzeczki( ja daje sol morska do kazdego chleba),10g swiezych drozdzy ( ja dodaje 15g).Wszystkie skladniki wrzucam do robota i wyrabiam 2- 3 min.Przykrywam i odstawiam do wyrosniecia.1-2 godz trzeba sprawdzac jak podwoi objetosc.Miedzy czasie nagrzewam piekarnik do 230stopni wraz z garnkiem ,gdy chlebek wyrosnie wyciagam goracy garnek posypuje na dno make (kiedys nie sypalam ,ale jak pare razy nie moglam wyjac chleb to podsypuje maka) wrzucam ciasto do garnka (mam taki owalny garnek ze chleb w trakcie pieczenia ladnie sie formuje)i pieke 10 min po 10 minutach zmniejszyc temp. do 210 i podpiekac 30-35 min .15 min przed koncem zdejmuje pokrywke z garnka i pieke bez pokrywki aby ladnie sie zarumienil. Przepis mam z internetu .Smacznego.Zapomnialam dopisac ze ciasto ma miec luzna konsystencje.
dodane na fotoforum:
elle54 2013-01-08
Aż mnie korci upiec , pomyślę nad nim ..., co sądzisz o naczyniu żaroodpornym, da się go w nim upiec ? Pozdrawiam
babcia1 2018-07-08
Piękny ten chlebuś!!