chleb pszenny

chleb pszenny

bardzo szybki i prosty chleb pieczony w garnku. Podaje przepis; 50 dag maki pszennej,35 dag letniej wody, 1,5 lyzeczki( ja daje sol morska do kazdego chleba),10g swiezych drozdzy ( ja dodaje 15g).Wszystkie skladniki wrzucam do robota i wyrabiam 2- 3 min.Przykrywam i odstawiam do wyrosniecia.1-2 godz trzeba sprawdzac jak podwoi objetosc.Miedzy czasie nagrzewam piekarnik do 230stopni wraz z garnkiem ,gdy chlebek wyrosnie wyciagam goracy garnek posypuje na dno make (kiedys nie sypalam ,ale jak pare razy nie moglam wyjac chleb to podsypuje maka) wrzucam ciasto do garnka (mam taki owalny garnek ze chleb w trakcie pieczenia ladnie sie formuje)i pieke 10 min po 10 minutach zmniejszyc temp. do 210 i podpiekac 30-35 min .15 min przed koncem zdejmuje pokrywke z garnka i pieke bez pokrywki aby ladnie sie zarumienil. Przepis mam z internetu .Smacznego.Zapomnialam dopisac ze ciasto ma miec luzna konsystencje.

dodane na fotoforum:

jola09

jola09 2012-12-28

SUPER CHLEBUŚ -POPROSZĘ O PRZEPISIK

dsolar

dsolar 2013-01-01

chlebek wygląda smakowicie:))
muszę wypróbować:))
pozdrawiam :d

lila08

lila08 2013-01-03

ale w jakim garnku? chyba powinien być emaliowany...

ewaiza

ewaiza 2013-01-03

to jest specjalny zeliwny garnek tylko do pieczenia chleba.

elle54

elle54 2013-01-08

Aż mnie korci upiec , pomyślę nad nim ..., co sądzisz o naczyniu żaroodpornym, da się go w nim upiec ? Pozdrawiam

alkaa

alkaa 2013-01-13

a w zwykłej foremce też go upiekę ?

babcia1

babcia1 2018-07-08

Piękny ten chlebuś!!

wolke1

wolke1 2018-08-07

wypróbuję

helios7

helios7 2022-02-06

Wow, na pewno pyszny i co najważniejsze - prosty!;)) Pozdrawiam serdecznie:))

dodaj komentarz

kolejne >