Nazbieralo sie bialek to trzeba wykorzystac.
Wyszla baba makowa.
3 szklanki maki
1szklanka bialek
1 szklanka oleju slonecznikowego
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki letniego mleka
1 szklanka maku
1 lyzeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Bialka ubic z cukrem.Ubijajac dodawac stopniowo do piany na przemian:olej,
mleko i make wymieszana z proszkiem.
Dodac mak. Wlac do formy i piec w temp.180° C przez ok. 45 min. Najlepiej sprawdzic patyczkiem bo kazdy piekarnik inaczej piecze.
dodane na fotoforum:
lenka42 2013-09-13
Dobra gospodyni z niczego cuda czyni
jola09 2013-09-13
NO ZABRAKŁO JAK CAŁY CZAS ROBISZ COŚ IZUNIU MI ZOSTAŁO WOŁOWE MIĘCHO Z ROSOŁKU WCZORAJSZEGO I ZROBIŁAM
badi08 2013-09-13
dobra gospodyni dom wesołym czyni hi,hi,hi czary mary i proszę wyczarowałaś następny smakołyk . Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu.
danka1 2013-09-13
ciekawe ciasto wyszło
pola6 2013-09-14
Zbieram także białka i wykorzystuję je do ciasta z makiem, jednak mój przepis jest inny, a ciasto mokre i bardzo dobre.
Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
moon7 2013-09-14
Fajny przepis.Nigdy nie wiem co zrobic z białkami i pieke bezy;-)
Nastepnym razem zrobie taka babę:-)
kimeraj 2013-09-14
Izu, jak jeszcze kiedyś zostanie Ci białek, to proponuję mrozić (na pojemniczku lub woreczku napisać ile jest białek zamrożonych). Później do ubijania są nawet lepsze niż świeże :)) Buziaczki :)
kimeraj 2013-09-15
Izuniu znalazłam takie cóś o mrożeniu żółtek: W książce "Co i jak zamrażać..." Carol Bowen napisano, że żółtka należy zamrażać w plastikowych pudełkach lub tacach na kostki lodu dodając do każdego po 1/4 łyżeczki soli lub cukru co ma zapobiec ich zgęstnieniu, potem przełożyć do plastikowych torebek. Można przechowywać 6-9 miesięcy. Można rozmrażać w lodówce 3-4h lub w temp. pokojowej około 1,5h.