Chlebek w przekroju ,polecam dla tych co kochaja orzechy
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=450
1 kilogramowy bochenek
50g pestek slonecznika
100g orzechow laskowych posiekanych
50g pistacji
300g maki pszennej typ 550
200g maki orkiszowej typ 630
2 lyzeczki soli
42g swiezych drozdzy
1 lyzka miodu
100ml letniego mleka
2 jogurty naturalne ( po 150g kazdy)
Slonecznik i orzechy uprazyc, a nastepnie wystudzic. Dodac do nich pistacje, oba typy mak i sol. Wymieszac.
Drozdze i miod rozpucic w letnim mleku i odstawic na 10min. Wyrosniete drozdze wlac do mieszanki mak i orzechow, dodac jogurt i zagniesc glatkie ciasto. Odstawic do wyrosniecia na 1 do 1,5 godziny. Jeszcze raz zagniesc i uformowac bochenek chleba. Zostawic do ponownego wyrosniecia na ok. 30min.
Wyrosniety chleb przelozyc na rozgrzany kamien / blaszke. Piec 10 –15min. w temp. 240° gora-dol, nastepnie zredukowac temp. do 200° i piec dalej. Laczny czas pieczenia ok. 50 - 55min.
Orzechy laskowe mozna czesciowo lub calkowicie zastapic orzechami wloskimi, ktore rowniez nalezy uprazyc.
evita 2015-08-23
Jak ten chlebek zachęca do jedzenia...
Magicznych chwil na całą niedzielę...
mieniących się szczęściem i radością... :)
Pozdrawiam Izo... :)
babcia1 2015-08-23
Piękny jaśniutki ale ja bym musiała co nieco orzechy rozdrobnić bo hihi brak urządzenia gryzącego hihi
babcia1 2015-08-23
ale dynię ..słonecznik i siemię daję do mojego chlebka
elli4 2015-08-24
wspaniały wypiek zapewne bardzo smaczny , poproszę kromeczkę .......Niech dzisiejszy dzień obdaruje Cię radosnymi chwilami, które uszczęśliwią i wywołają uśmiech na twarzy
maria10 2015-08-24
.... uwielbiam orzechy...... a taki chlebek jadłam w Holandii.... był pyszny.... zawsze przywoziłam sobie do domu taki chlebek..... :)))))
elli4 2015-08-25
Niech słoneczko przyświeca Ci cały dzień, niech promykami szczęścia obejmie Cię !!! CIEPŁO POZDRAWIAM