Mozna polukrowac itp ... ale zawsze to mniej kalorii , i tak bardzo smaczne
Ciasto drozdzowe ;
pol kg. maki
40 g. drozdzy
szkl .mleka
5 zoltek
10 dag masla
70 g.cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
Drozdze rozetrzec z odrobina cukru i letnim mlekiem, odstawic do wyrosniecia .
Do miski przesiac make , dodac rozczyn , mleko, utarte zoltka z reszta cukru, cukrem waniliowym, sol - wyrobic .
Dolac letnie stopione maslo i ponownie wyrobic .Odstawic do wyrosniecia . Przygotowac ser . Ser +2 jajka +cukier +2 lyzki jogurtu +lyzka maki ziemniaczanej -wszystko wrzucic do blendera az skladniki ladnie sie polacza
Wyrosniete ciasto rozwalkowac ,posmarowac powidlami z moreli ,na to ser zwinac w rulon, kroic w grubsze plasterki, odstawic na 5-10 min do wyrosniecia
Piec w temp. 180°C okolo 15 min .
annetka 2015-09-01
Och, drożdżówki są przepyszne w każdej postaci :) A co tam sobie lukru żałować , heee... :)))
jmania 2015-09-01
Narobiłaś mi Iza smaku drożdżówkami, bardzo je lubię tylko piec często mi się nie chce:))
elli4 2015-09-03
i znowu mam smaka na takiego pysznego ślimaka .......Najpiękniejszym ze wszystkich darów jest każdy szczęśliwy dzień,jak najwięcej słońca i uśmiechu oraz aby każda dzisiejsza chwila spełnioną i radosną dla Ciebie była.Życzę dla Ciebie pięknego dnia