BULECZKI Z PRZEDZIALKIEM

BULECZKI Z PRZEDZIALKIEM

Przepis od Adeli
12g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
ok.250 ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła
Drożdże zasypać cukrem, dodać 1/4 szkl. mleka i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko,masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka miksować(hakiem), aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ok.1 godz)
Z wyrośniętego ciasta uformować 6-8 bułek.
Ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut.

choco13

choco13 2015-09-04

Przeslicznie Ewciu:-)

lila08

lila08 2015-09-04

przepis podobny do mojego ale ja jajka nie daję i ciasto robię na wodzie ....

niusia1

niusia1 2015-09-04

zapewne pyszne jak wszystko u ciebie;

babcia1

babcia1 2015-09-04

ja też robię bez jajka ..

elli4

elli4 2015-09-04

ależ pięknie wyrośnięte jesteś mistrzem kulinarnym gratuluję zdolności ........Miłego spokojnego weekendu ......

annetka

annetka 2015-09-04

O ! Dawno nie robiłam... a tak z ciekawości - dajesz zwykłą mąkę , czy chlebową ?

jmania

jmania 2015-09-04

Wyglądają bardzo apetycznie; pozdrawiam Iza

lilus12

lilus12 2015-09-04

Takie bułeczki to niebo w gębie pozdrawiam piekareczke...

ewaeu

ewaeu 2015-09-04

mniam...mniam....

astra40

astra40 2015-09-04

ale bym taką zjadła;) Wspaniałe:)

zoja54

zoja54 2015-09-04

Super bułeczki, swieżutkie pachną aż u mnie:)

isia2

isia2 2015-09-04

jakie wspaniae!

anad60

anad60 2015-09-05

ale bym zjadła....tak apetycznie wyglądają !!!
Pozdrawiam :)

dodaj komentarz

kolejne >